Létající auto pro vojáky

5. květen 2010

Auto vyvíjené agenturou DARPA bude dopravovat malé skupiny vojáků na těžko přístupná místa. Prototypy údajně budou k dispozici do roku 2015.

Létající auto je už mnoho desetiletí snem technických nadšenců. V 60. létech to například byla častá rekvizita sci-fi příběhů. Lidé žili v určité době v domnění, že létající auto si budou moct brzy koupit. Tento sen se nyní přiblížil, ale létající auto zatím bude určeno jen pro armádu.

DARPA chce na projekt nazvaný Transformer TX vynaložit 54 milionů dolarů, hlavním účelem projektu je rychlé překonávání vody a terénních překážek. Požadavky na výkon stroje jsou velmi přísné. Má to být lehký terénní vůz (SUV nebo typu Humvee) maximálně 3 metry široký a vysoký a 10 metrů dlouhý, který se během minuty změní v něco jako vrtulník či vznášedlo. Stroj by měl startovat i přistávat kolmo. Do Transformera by se měly vejít 4 osoby a celková užitečná nosnost by měla být 500 kg. Akční rádius stroje musí být minimálně 450 km a výškový dostup 3 000 metrů. Stroj by se měl umět pohybovat samostatně i bez pilota. V pozemním módu stroj nesmí přesahovat hlučnost auta (stroj bude mít hybridní pohon), v létajícím pak hlučnost jednomotorového vrtulníku.

Projekt bude mít tři fáze - v první několik firem dodá agentuře DARPA projektové studie a demonstrace technologií. Druhé fáze, rozpracování návrhu, se zúčastní už jen 2 firmy. A výsledkem fáze třetí už bude jen jediný, konečný a plně funkční prototyp.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/dSPkIsd9C-U&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/dSPkIsd9C-U&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Mezi neoficiálními zájemci o tuto zakázku se již objevila např. firma Terrafugia, která už se jedním hybridním dopravním prostředkem proslavila. Transition však nemá vertikální start a přistání. Konečným termínem pro zaslání návrhů stroje Transformer je 27. květen tohoto roku.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.