U Českého rozhlasu se vzpomínalo na Pražské povstání

Před sídlem Českého rozhlasu si politické špičky, pamětníci i veřejnost připomněli 65. výročí Pražského povstání. Právě u rozhlasu se odehrávaly nejtěžší boje Pražského povstání, které v metropoli začalo 5. května 1945, a kterým vyvrcholily nepokoje propukající na sklonku druhé světové války na mnoha místech tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava. Do bojů v Praze se první květnový týden zapojilo kolem 30 tisíc lidí, 1698 jich zahynulo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus před Českým rozhlasem

Václav Klaus před Českým rozhlasem | Foto: Tomáš Adamec

Pietního aktu, během kterého zástupci Českého rozhlasu a Českého svazu bojovníků za svobodu uctili památku obětí povstání položením smutečních věnců před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě, vystoupil i prezident Václav Klaus.

Klaus ve svém vystoupení potvrdil význam povstání Pražanů v době, kdy se mohlo zdát, že už o nic nejde. Nasazení života je podle něj důkazem hrdinství a lidství tehdejších lidí.

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Petr Duhan mimo jiné vzpomenul pracovníky Československého rozhlasu, kteří byli 5. května 1945 přímými účastníky této historické události.

V rozhlase to začalo

Československý rozhlas byl v roce 1945 jedním z iniciátorů, kteří vyzývali lidi k obraně před německými okupanty. Při bojích o budovu rozhlasu padlo devadesát jeho pracovníků, českých policistů a dalších povstalců.

„Československý rozhlas sehrál v závěru druhé světové války velmi významnou roli, a pokud jde o Pražské povstání, tak do jisté míry podnítil celou tuto událost svými výzvami na obranu Prahy a Československého rozhlasu. Dá se říci, že tím vlastně spustil celý koloběh událostí,“ uvedl ředitel odboru komunikace Českého rozhlasu René Zavoral.

Pietního aktu se dále zúčastnili například předseda senátu Přemysl Sobotka, předseda vlády Jan Fischer či pražský primátor Pavel Bém.

Pamětníci na výročí Pražského povstání před Českým rozhlasem | Foto: Tomáš Adamec

Již dopoledne si boje na pražských barikádách v květnu 1945 na Staroměstském náměstí v Praze připomněli přímí účastníci povstání i příslušníci současné armády. Ti zde položili věnce. Z náměstí pak vyjelo několik kolon historických vozidel, které zastavují u vybraných pomníčků padlých za Pražského povstání.

Rekonstrukci bitvy o rozhlas můžete sledovat zde

Nikola Bojčev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme