Tel Aviv hostí výstavu o českých židovských bojovnících z druhé světové války

V nově otevřeném Českém centru v Tel Avivu začala výstava Židé v boji a odboji. Právě v době 65. výročí konce druhé světové války připomíná, že Židé nebyli jen obětí nacistického vyhlazování, ale že také aktivně bojovali proti německé říši a jejím spojencům. U slavnostního zahájení výstavy nechyběl ani ministr zahraničí Jan Kohout. Vernisáž však byla hlavně místem hodně emotivních setkání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České centrum v Tel Avivu

České centrum v Tel Avivu | Foto: Vláda České republiky

Například plukovník ve výslužbě Jindřich Heřkovič bojoval proti wehrmachtu na východní frontě a teď žije v Praze. U jednoho z panelů jsem ho zastihl, jak o válečných zážitcích vykládá své praneteři Natalie ze Spojených států. „Je to můj prastrýc, bratr mojí babičky. Je úžasné být tady s ním a vidět, jak je pyšný, co za války dělal. Já jsem pyšná na něho. Jsem ze Spojených států, teď ale už rok studuji v Jeruzalémě. Krátce jsme se se strýcem viděli v lednu při jeho výletě do Izraele. Teď jsem moc vděčná za pozvánku na tuhle vernisáž. Před tím jsme se s prastrýčkem potkali před třemi lety v Praze,“ uvedla Natalie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tel Aviv hostí výstavu o českých židovských bojovnících z druhé světové války

A jaké má pocity Jindřich Heřkovič, když své praneteři ukazuje historii starou 70 let? „Chudák to vnímá, řekl bych, dost nezávisle. Celkem o tom moc neví. Člověk akorát může stručně říct, že tam bojoval a co dělal. Ale není to, co by potřebovali zejména mladí lidé,“ odpověděl veterán.

Jiný československý odbojář Viktor Schwarz se tady potkal se svým bratrem. Oběma jim táhne na 90. Po válce je rozdělilo, když jeden zůstal v Československu a druhý odešel jako zapálený sionista do Palestiny. „Jsem hrdý na to, že je tady můj bratr a já mohl přijet vládní delegací s ministrem Kohoutem účastnit se tak velké slavnosti. Nejenom že bratr to vidí, ale celý Izrael nás ctí jako hrdiny druhé světové války. Ukázali jsme vzor izraelskému lidu, že je třeba bojovat,“ řekl Viktor Schwarz.

Stateční bojovníci

Výstava vznikla už před několika lety a jedním z jejích iniciátorů byl tehdy předseda Židovské obce v Praze Tomáš Jelínek. „Vyšlo to z přání židovských vojáků, kteří chtěli dokázat nejenom české a slovenské veřejnosti, ale i celé židovské komunitě, kolik židovských vojáků se zbraní v ruce bojovalo na východě nebo na západě. Lidé, třeba v České republice, si příliš neuvědomují, že Židé nebyli jen oběťmi koncentračních táborů, ale byli i statečnými vojáky, kteří ve velkém počtu bojovali na východě i na západě.

Stejný problém je to i v Izraeli, když se jich po příchodu do Palestiny, později do Izraele ptali: ‚Proč jste nebojovali?‘ Je to tedy téma, které je aktuální, a proto je významné, že první zahraniční prezentace výstavy je právě v Izraeli. Navíc se nám podaří propojit příběhy i s pamětníky bojů, kteří dnes žijí právě zde,“ míní Tomáš Jelínek.

Mezi třemi židovskými veterány, kteří přijeli otevřít výstavu, je i Jiří Kafka. Jako příslušník britského královského letectva bojoval nad Atlantikem proti německým ponorkám a loďstvu. „Jako mladému klukovi mi šlo za války hlavně o boj proti Hitlerovi, abych proti Německu něco dělal,“ řekl.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme