Azurové pobřeží sčítá škody po obrovském vlnobití

Azurové pobřeží na jihu Francie se vzpamatovává ze včerejšího mohutného vlnobití. Pláže u měst Nice a Cannes zalily desetimetrové vlny, které zničily veškeré vybavení. Mořská voda zalila náplavky a ulice, které přiléhají k mořskému pobřeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlny zalily pláže v Nice

vlny zalily pláže v Nice | Zdroj: ČTK

Voda ze zaplavených oblastí už ustoupila a sčítají se škody. Ty jsou značné zejména na zařízení pláží, poškozeno bylo i 15 restaurací v blízkosti pobřeží.

Podle spolupracovníka Českého rozhlasu ve Francii Zdeňka Müllera živly nejsilněji řádily v Nice a Cannes, ale poryvy větru a nárazy vysokých mořských vln byly citelné po celém Azurovém pobřeží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Azurovém pobřeží popsal Zdeněk Müller ve Světě o druhé Rádia Česko

V Cannes se přitom už příští týden bude konat proslulý filmový festival. V ohrožení ale není, protože všechny škody, které tam vlny napáchaly, se už podle dostupných informací podařilo odstranit.

„Takže se dá říci, že příští pondělí, kdy začíná Cannes, zřejmě ty stopy včerejší spouště nebudou, zejména na tom hlavním korzu, Promenádě Angličanů, vůbec vidět.“

„Jiná je ovšem situace těch, jejichž restaurace nebo podniky se nacházejí v těsné blízkosti pláží - tam jsou škody velké, některé z těchto podniků byly zcela zničeny,“ řekl Müller ve Světě o druhé Rádia Česko.

Desetimetrové vlny ve Středozemním moři jsou raritou. Na pobřeží nejsou ani ochranné hráze, známé například z atlantického pobřeží. Naposledy bylo ničivé vlnobití na Azurovém pobřeží zaznamenáno v roce 1959.

Marika Táborská, Zdeněk Müller, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme