Silnice R4 dostala od jihočeských zastupitelů zelenou

7. květen 2003

Jihočeští zastupitelé schválili územně-plánovací dokumentaci oblasti kolem přehradní nádrže Orlík, která mimo jiné obsahuje i koridor pro rychlostní komunikaci R4 spojující Prahu s Píseckem, Strakonickem a státní hranicí s Německem. Koridor je v návrhu uveden jako veřejně prospěšná stavba, což umožní státu vyvlastnit půdu pod budoucí čtyřproudou silnicí.

Podle Viktora Tomšíka z odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Jihočeského kraje byl dokument projednán se všemi zainteresovanými stranami včetně ochránců přírody. Většina obcí navíc má již zpracované vlastní dokumentace, které se schváleným materiálem většinou souhlasí. Ředitelství silnic a dálnic zařadilo jihočeský úsek R4 do plánu investic do roku 2005, středočeský úsek by pak měl být dokončen do roku 2010.

Další územní celky, které osa R4 protíná, jsou zatím rozpracované. Zatímco pro Písecko - Strakonicko se již připravují schvalovací dokumenty, plán pro Prachaticko je zatím v nedohlednu, neboť se kryje s územním celkem Šumavy. Záležet bude také na schválení dokumentace pro oblast Příbramska ve Středočeském kraji, která původně patřila k orlické nádrži, ale byla oddělena po vzniku krajů. Rychlostní komunikace R4 je druhou nejdůležitější spojnicí Prahy s jihem Čech. Až k Dubenci u Příbrami je v současné době vedena jako dálnice, dále pak jako dvouproudá silnice první třídy I/4. V budoucnu by měla být protažena jako čtyřproudá komunikace až na křižovatku Nová hospoda na Písecku. Stavbu R4 podporují především starostové měst v její spádové oblasti, jako jsou Strakonice, Volyně a Vimperk. Dokončení ale pomůže i celému regionu včetně Prachaticka, pro které je hlavní dopravní tepnou. Ve spojení se silnicí I/20 z Plzně je navíc alternativou spojení Prahy s Českými Budějovicemi.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio