Bohuslav Sobotka dostal na mítinku ČSSD pěstí

Mítink ČSSD poznamenal další incident. Místopředseda strany a lídr jihomoravské kandidátky pro parlamentní volby Bohuslav Sobotka dostal na odpoledním mítinku v Brně pěstí do obličeje. Útočník byl opilý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Policie osmačtyřicetiletého útočníka na místě zadržela. Přesný motiv útoku zatím nezná, pachateli nicméně naměřili v krvi 1,8 promile alkoholu.

Sobotku nejprve ošetřili záchranáři přímo v sanitce. Poté ho záchranná služba převezla do nemocnice, protože si stěžoval na bolest hlavy. Jeho zdravotní stav do této chvíle nezveřejnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nováček a Cyril Svoboda v pořadu Stalo se dnes.

Místopředseda sociálních demokratů byl napaden v okamžiku, kdy rozmlouval s lidmi, kteří se mítinku účastnili. Podle svědku postával útočník mezi skupinkou mladých lidí v tričkách s nápisy namířenými proti ČSSD. Ti ale souvislost s napadením odmítají.

Podle ministra vnitra Martina Peciny (ČSSD) chce státní zástupce řešit případ ve zkráceném řízení. „To znamená, že můžeme očekávat potrestání tohoto člověka velmi rychle. Státní zástupce usoudil, že by pravděpodobně mohlo docházet k pokračování trestné činnosti,“ řekl ministr České televizi.

Tejc: Bylo to zákeřné

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který stál v době útoku vedle Sobotky, označil případ za šokující. „Útok na Bohuslava Sobotku, kterého jsme byli svědky na mítinku v Brně, byl nejen tvrdý, ale hlavně zákeřný. Nedal se naprosto předpokládat a musím říct, že jsem se s něčím podobným nesetkal,“ řekl Tejc a dodal:

„V tuto chvíli je pro nás podstatné pouze to, aby byl Bohuslav Sobotka v pořádku. Rozhodli jsme se, že do konce tohoto týdne na jižní Moravě kampaň nepovedeme. Budeme samozřejmě zvažovat další kroky poté, co bude znám jeho zdravotní stav.“

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je tento incident i útokem na demokracii a svobodu v České republice. Právě dnes přitom ČSSD vyzvala prezidenta Václava Klause a další politiky demokratických stran, aby veřejně odmítli násilí na mítincích sociální demokracie.

Klaus na výzvu ČSSD reagoval dnes odpoledne. Podle něj podobné chovaní do české demokracie nepatří. Prezident by si přál, aby se další incidenty už neodehrávaly.

„Na druhé straně myslím, že by si všichni účastníci těchto mítinků měli každý z nich uvědomit, jakým dílem, větším či menším, k tomu sami přispěli,“ dodal Klaus.

Strany útok odsoudily, kritizují negativní kampaň

Volební lídr ODS Petr Nečas vyjádřil Bohuslavu Sobotkovi svoji "lidskou účast“. Za celou stranu občanských demokratů se distancoval od jakéhokoli projevu násilí v předvolební kampani. Doslova řekl, že "vajíčko, kámen ani pěst nejsou argumenty pro seriózní politickou diskusi."

Zároveň ale zdůraznil, že tato situace nesmí vést k rozpoutání hysterie a k prázdným politickým manifestům. „Přestože sociální demokraté nemají o motivech útočníka v tuto chvíli žádné informace, tak stačili již obvinit všechny své politické soupeře a všechny kolem, včetně médií. Chtěl bych také připomenout, že agresivitu plnou podpisových a osobních útoků vnesla do kampaně sociální demokracie,“ uvedl Nečas.

Útok na Bohuslava Sobotku odsoudil v České televizi i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Řekl také, že událost pro něj není překvapením. „Atmosféra politické konkurence není dobrá už dlouhodobě, koneckonců zažili jsme podobné události už v minulé volební kampani. Je to přilévání do ohně, pokud politici používají urážky, pokud utíkají od obsahu a pokud zanášejí do kampaně emoce,“ podotkl Dolejš.

Také podle Radka Johna z Věcí veřejných za útoky na politiky stojí negativní předvolební kampaně některých stran. „Tento trend je děsivý a tato společnost hrubne. My jsme samozřejmě velmi proti jakémukoliv násilí. Je to nejhorší, co lze dělat. Negativní kampaně, to je ten začátek,“ řekl John.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v České televizi prohlásil, že politická kampaň je oproti Evropě i přes takové události střízlivá. „Ano, by to zákeřný čin. Když to srovnám ve volebních bojím v jiných zemích, tam máme ještě bohudík opravdu nenásilnou scénu,“ uvedl Schwarzenberg.

Česká společnost hrubne

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka se podobné útoky na mítincích daly čekat. „Česká společnost hrubne. Je to ale nepřijatelná záležitost,“ podotkl Nováček.

Připomněl ale, že negativní je i samotná kampaň politických stran. „A negativních sdělení je více, než těch pozitivních,“ řekl Nováček.

S tím více méně souhlasí i například i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. „Je to odpověď na rostoucí agresivitu kampaně,“ uvedl Svoboda s tím, že násilí na shromážděních považuje na absolutně nepřijatelné. „Odsuzuji to,“ dodal.

Ivan Holas, Martin Hromádka, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme