Eurobarometr: Prahu a Ostravu nepovažují obyvatelé za bezpečná města

Nejbezpečněji se ve svém městě cítí obyvatelé španělského Ovieda a nizozemského Groningenu. Ukázal na to rozsáhlý průzkum Evropské komise Eurobarometr, který se zaměřil na kvalitu života v 75 městech Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

Na otázky o kvalitě městské infrastruktury, čistotě, nabídce zaměstnání a možností bydlení odpovídalo přes 37.000 lidí. V unijním průzkumu vystupují také dvě česká města - Praha a Ostrava.

Praha se dostala na přední příčky Eurobarometru ve využití městské hromadné dopravy pro cesty do práce nebo do školy. K cestování ji používají dvě třetiny Pražanů.

To je skoro stejně jako v Paříži, která vede v míře jízd prostředky hromadné dopravy. Paříži ale náleží nechvalné poslední místo v žebříčku hodnocení dostupnosti bydlení. Tři čtvrtiny Pařížanů považují byty ve francouzské metropoli za předražené.

Praha s Ostravou se propadly na konec tabulky u hodnocení pocitu bezpečí ve městě. Česká města jsou na šesté až sedmé příčce od konce. Jsou na tom podobně jako Istanbul, Sofie, Atény a Neapol. Za nejbezpečnější označili svoje město obyvatelé španělského Ovieda.

Přední místa zaujala Praha v žebříčku míry nabídky zaměstnání. Snáz než v Praze se podle Eurobarometru práce hledá jen obyvatelům Kodaně a Stockholmu.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme