Horní Jiřetín zatím chrání těžební limity. Jak dlouho?

Téma těžebních limitů se na Mostecku řeší už přes dvacet let. Fischerova úřednická vláda ale v posledních měsících udělala k jejich prolomení nejzásadnější krok. Navržená energetická koncepce ministerstva průmyslu jasně říká, že bez dalších zásob uhlí se Česko v budoucnu neobejde. Horní Jiřetín a Černice se tak v posledních měsících těší popularitě, o kterou ani nestály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osud dvouapůl tisícového města visí na vlásku.

Osud dvouapůl tisícového města visí na vlásku. | Foto: Tomáš Adamec

Už za tři roky bude podle propočtů ministerstva uhlí na českém trhu chybět a zdražovalo by se teplo. Doporučuje proto za dosud stanovenými limity těžit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové z Horního Jiřetína

O osudu obcí na Mostecku tak rozhodne až další vláda vzešlá z voleb. Ta by měla říci, jestli obce definitivně zmizí z mapy.

Obce pod Krušnými horami, které leží na strategických zásobách hnědého uhlí, o než teď bojují těžaři, zatím žijí poklidným životem.

Rachot z těžařských rypadel je neděsí. Kdyby se ale více než 2000 lidí mělo stěhovat kvůli těžbě na jiné místo, byl by to podle starosty Horního Jiřetína Branka Glavici velký problém.

„Máme tady krásné prostředí i krajinu a lidi si na to zvykli. Věřím tomu, že by si těžko zvykali někde jinde,“ říká starosta.

Podle něj by nebylo tak jednoduché celou vesnici přemístit. „Těžaři slíbili, že by se postavil nový Horní Jiřetín. Nejde to už ze zákona a každá obec nebo město vám nepřenechá svůj katastr,“ dodává Glavica.

Těžaři slibují nový Jiřetín

Názory na přestěhování se mezi místními lidmi různí. Těžaři se snaží obyvatele Jiřetína přesvědčit, aby se za tučnou finanční odměnu a vykoupení jejich domů přestěhovali jinam, jak popisuje i jedna z místních prodavaček: „Nabízeli, že postaví vesnici, že nám postaví barák. My se ale stejně nedáme.“

Ne všichni ale takhle uvažují. Petr Leichner je jedním z lidí, který je přesvědčený, že obec jednou bude muset ustoupit rypadlům. V Jiřetíně proto vede občanské sdružení Dialog, které už teď vyjednává s těžaři z Litvínovské uhelné, za kolik by lidé mohli uhlobaronům prodat své domy.

Malá manifestace jednoho z občanů Horního Jiřetína na poštovní schránce. | Foto: Tomáš Adamec

„Neděláme to na vlastní náklady, je to na náklady těžební společnosti, nicméně odhadci jsou naši. Tímto způsobem nám vyšla těžební společnost vstříc, že si můžeme najít našeho odhadce a těžební společnost to zaplatí,“ říká Leichner.

I přesto, že obec stále chrání těžební limity, Petr Pudil z uhelné společnosti Czech Coal Radiožurnálu před nedávnem potvrdil, že už existují místa, kam by se mohly obce přesunout. Jsou mezi Litvínovem a obcí Lom nebo u Vysoké Pece a Mostu.

Horní Jiřetín se také v minulých měsících musel potýkat s další komplikací. Ministr průmyslu Vladimír Tošovský chtěl zabránit, aby obec dostala dvousetmilionovou dotaci z evropských fondů na kanalizaci.

V dopisech ministerstvu životního prostředí, na které jako první Radiožurnál upozornil, ministr žádal, aby peníze Jiřetínu nebyly přiklepnuty. Podle něj by to bylo plýtvání, když už se uvažuje o zbourání Jiřetína. Obec ale nakonec dotaci dostala.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme