Kutná Hora slaví 15 let od zápisu do seznamu UNESCO

Středočeská Kutná Hora je už patnáct let zapsaná na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Toto výročí připomene ve městě do konce roku celá řada především kulturních akcí. Oslavy začínají právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kutná Hora: katedrála Nanebevzetí Panny Marie (Střední Čechy - jihovýchod - 03)

Kutná Hora: katedrála Nanebevzetí Panny Marie (Střední Čechy - jihovýchod - 03) | Foto: CzechTourism

Zápis na seznam UNESCO znamenal pro město především věhlas daleko za hranicemi republiky.

Zatímco dřív byly v ulicích vidět hlavně domácí turisté, v polovině 90. let se situace začala rychle měnit.

„V současné době to je cirka tři čtvrtiny cizinců,“ potvrzuje ředitelka kutnohorské průvodcovské služby Ivana Vopálková.

Zajímavostí je, že první úvahy o přihlášce se v Kutné Hoře zrodily už těsně po revoluci. „Vedení města hledalo nějaký impuls, jak zachránit celé historické jádro,“ připomíná ředitelka nadace Kutná Hora - památka UNESCO Dagmar Fundová.

Oslavy výročí odstartuje dnes večer slavnostní koncert v katedrále Nanebevzetí Panny Marie v městské části Sedlec. Návštěvníkům se představí soubor Schola Gregoriana Pragensia a violoncellista Jiří Bárta.

Martin Hromádka, Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme