Centrální banka rozhodne o nastavení úrokových sazeb

Bankovní rada České národní banky dnes bude na měnovém zasedání rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Ačkoli se v poslední době očekávalo, že by mohla sazby změnit, události posledních dní přinesly dostatek důvodů, proč ponechat sazby beze změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Vývoj na evropských trzích, oslabování eura a především české měny jsou dostatečné argumenty pro ponechání úrokových sazeb na historicky nejnižší úrovni. Myslí si to i hlavní ekonom společnosti Atlantik finanční trhy Petr Sklenář.

„Sice na jedné straně nejsou v ekonomice výrazné inflační tlaky, naopak jsou velmi slabé, což by mohlo nahrávat snižování úrokových sazeb, ale na druhou stranu v posledních dnech je znát výrazný nárůst nervozity na trhu“, řekl Sklenář.

Právě tyto vnější vlivy, které se projevují i oslabováním české koruny k euru podle Sklenáře neumožňují, aby centrální banka snižovala úrokové sazby, byť o tom dříve uvažovala.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme