Burzy míří ke dnu. Čeká se další pád

Světové burzy i nadále míří ke dnu. Amerika v noci na dnešek i přes pozitivní zprávy potvrzující postupné oživení domácí ekonomiky ztratila desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Hlavní asijské indexy pak dnes po ránu ztrácely až tři procenta. To vše kvůli obavám z toho, že se řecká krize rozšíří i do dalších předlužených zemí eurozóny.

První na řadě by mohlo být Portugalsko, jehož známku důvěryhodnosti by Moody's podle analytiků této agentury už brzy mohla snížit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brzek: Burzy čeká další pád

Evropu po včerejším propadu panevropského indexu FTSEurofirst 300 na dvouměsíční minima dnes možná čekají další ztráty.

„Minimálně v úvodu obchodování tam tyhle zprávy uvidíme, ale v průběhu dne se může dostavit částečná stabilizace. Investoři v Evropě určitě budou sledovat zasedání Evropské centrální banky, kde by případně mohla přijít určitá podpora pro euro a uklidnění situace,“ myslí si analytik společnosti Fio David Brzek.

Propad může jít až na deset procent

Snaha investorů vyhnout se riziku znamenala významné výprodeje na burzách ve střední a východní Evropě. A nejhůře se dotkla Prahy.

„Pražská burza ale rostla zpočátku roku podstatně silněji než okolní trhy a nadále je výše než například trhy v Polsku a Rakousku. Zisky jsou tu stále ještě k realizaci. Současná nervózní situace se však zřetězila a investoři zisky poměrně dramaticky vybírali. Diferenciál tady ještě pořád je a můžeme v tom i nadále pokračovat,“ vysvětlil Brzek.

Včera v Praze nejvíce padaly akcie majitele televize Nova CME (o 11,5 %) a developera ECM (9,6 %).

CME může nadále klesat

Analytik společnosti Fio očekává, že pod tlakem nebude například ČEZ, který má před valnou hromadou, a měl by být stabilnější, stejně tak i Telecom.

„V poklesu naopak může pokračovat CME, což bylo vidět včera v Americe, kde ten tlak pokračoval a nejspíš se přenese i k nám. Nervozita bude nadále vidět i v bankovním sektoru,“ pokračoval Brzek.

V důsledku obav investorů z toho, že po Řecku přijde na řadu Portugalsko, Španělsko a další země Evropy mohou výprodeje dále pokračovat.

„Současná korekce, která na trhy přišla, je srovnatelná s tou na přelomu ledna a února. Navíc je tady obava ze zmiňovaného zřetězení. Pokud by se tedy situace rozšířila dál, je reálné, že poklesy budou pokračovat. A můžeme se dostat níže o dalších pět až deset procent,“ varoval analytik.

Podle něho naopak nebudou mít výrazný vliv na obchodování dnešní volby v Anglii

„Akciové trhy to ovlivňovat nebude. Vyšší vliv by mohl být vidět na obchodování s měnami. Změna směru v Anglii by ekonomice asi prospěla,“ dodal Brzek.

Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme