ČNB překvapivě snížila úrokové sazby na historické minimum

Česká národní banka oproti očekávání snížila úrokové sazby na historicky nejnižší úroveň. Sazba, která byla dosud na jednom procentu, dál klesla o čtvrt procentního bodu a je na pouhém tři čtvrtě procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Krok centrálních bankéřů vysvětlil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma:

„Neočekáváme nějak silné oživení české ekonomiky v tomto roce, předpokládáme, že k tomu lepšímu, silnějšímu, stabilnějšímu růstu dojde až v roce 2011. V souvislosti s tím nevidíme ani žádná významná proinflační rizika.“

„Proinflačním rizikem v současné době je zřejmě pouze kurz české koruny, který v posledních dnech a týdnech výrazně oslaboval,“ uvedl guvernér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snížení úrokových sazeb v pořadu Stalo se dnes komentovali Markéta Šichtařová a Kamil Janáček

Od sazeb centrální banky se obvykle odvíjejí úroky vkladů a úvěrů. Toto pravidlo ale v současnosti kvůli krizi neplatí. Podle odborníků tak ani další snížení sazeb levnější úvěry pravděpodobně nepřinese.

Analytici změnu sazeb nečekali

Analytici očekávali, že kvůli problémům s řeckými dluhy banka ponechá úrokové sazby beze změny. Shodovali se na tom, že pokud je koruna citelně slabší a trhy nervóznější, za takové situace bývá nejlepší měnovou politikou nedělat žádný krok, který by mohl být později považován za unáhlený a rozkolísal by kurz domácí měny.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady se zúčastnilo jen šest ze sedmi bankéřů. Chyběla Eva Zamrazilová. Je tak pravděpodobné, že o případném pohybu sazeb mohl rozhodnout hlas guvernéra Tůmy.

Česká národní banka také potvrdila svůj odhad růstu ekonomiky. Pro tento rok jej ponechala na 1,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na 1,8 procenta z předchozích 2,1 procenta.

ČNB finanční trh zaskočila

Snížení úrokových sazeb analytiky překvapilo. Jak v pořadu Stalo se dnes řekla Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance, rozhodnutí centrálních bankéřů nerozumí. Podle ní snížení sazeb kurz koruny neovlivní a nevyprovokuje ani větší úvěrovou aktivitu v české ekonomice.

„Ve stávající situaci, kdy finanční trhy zejména v Evropě prochází mimořádnými turbulencemi z důvodů té řecké kauzy, by spíše mělo být podle mého názoru úkolem různých centrálních institucí ten finanční trh stabilizovat, a nikoliv ho překvapovat.“

„A Česká národní banka finanční trh zaskočila. Finanční trh neví, jak tento krok centrální banky číst, nerozumí mu, a tím pádem může reagovat trošku zmatečně,“ uvedla Šichtařová.

Obdobně krok České národní banky hodnotí i hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček: „Pokud se centrální banka domnívá, že komerční banky zvýší svou úvěrovou aktivitu, tak poněkud nerozumí tomu, co se v komerčních bankách děje.“

Hlavním problémem tuzemské ekonomiky je podle něj to, že české exporty ještě nedosahují úrovně, kterou měly před dvěma lety, což souvisí se zatím ‚velmi váhavým‘ oživením západoevropské ekonomiky. Důsledkem pak je nedostatek projektů, které by pro banky byly zajímavé a financovatelné.

„Nemyslím si, že by snížení o čtvrt procenta nějakým způsobem výrazně ovlivnilo úvěrovou aktivitu našich bank,“ soudí Janáček.

Jana Zemanová, Marika Táborská, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme