Sobotka opustil nemocnici. ČSSD po útocích mění kampaň

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka opustil po čtrnácté hodině fakultní nemocnici Brno, kde byl hospitalizován po včerejším útoku podnapilým člověkem. Sociální demokraté se nicméně rozhodli, že kvůli incidentům změní formu a charakter volební kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Předseda Jiří Paroubek uvedl, že se stáhnou z náměstí, naopak posílí kontaktní kampaň. A to především ve firmách a na vysokých školách

„My půjdeme za lidmi z důvodu jejich bezpečí. Nebudeme provádět centrální kampaň ani na náměstích. Pokud jde o kontaktní kampaň, ta bude pokračovat. My ji i zesílíme. Půjdeme za lidmi na pracoviště, do fabrik, na setkání s odboráři, zaměstnanci, seniory nebo na vysoké školy,“ řekl Paroubek.

Ostatní strany změny nechystají

Další politické strany ale kampaň měnit nehodlají. Například lídr ODS Petr Nečas tvrdí, že ODS k tomu nemá žádný důvod.

„To jsou nepřijatelné kroky, které jsem jednoznačně odsoudil. Ale k tomu, abychom nějak my zpřísňovali bezpečnostní opatření, nevidíme žádný důvod. My jsme nikdy agresivní kampaň nespouštěli, takže předpokládáme, že ani reakce na nás nebude agresivní,“ řekl Nečas.

Ani TOP 09 nic na své kampani měnit nebude. Není prý negativní. „Samozřejmě strašně odsuzuji to, co se stalo u pana Sobotky. Na druhou stranu pláč pana Paroubka jsem slyšel, když jsem viděl předvolební noviny ČSSD, kde jsem sám sebe viděl vyobrazeného v řeznické zástěře a se sekyrou, ze které kape krev,“ podotkl místopředseda strany Miroslav Kalousek a dodal:

Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Foto: Khalil Baalbaki

„Tak kdo tohle provokuje? TOP 09 na negativní kampaň nemá ani peníze, ani žaludek,“ podotkl Kalousek.

Žádné změny ve své předvolební kampani nechystá ani strana Věci veřejné. Podle předsedy strany Radka Johna má kampaň Věcí veřejných navíc úplně odlišný charakter.

„Já jako spisovatel jsem zval lidi do knihoven a byly to velmi klidné besedy, velmi vnímavých lidí. My jsme nikdy nerozdávali alkohol, ani párky, ani jiné úplatky voličům. My jsem se s nimi bavili jako rovný s rovným, jako normální lidi a v tom chceme pokračovat,“ řekl John.

Lidovci by příště kampaň omezili všem

Podobně se k aféře staví i komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip navíc připomněl, že už v lednu tohoto roku vyzýval ostatní politické strany k nekonfliktnímu předvolebnímu boji.

„KSČM nebude měnit charakter kampaně, protože vede kampaň nekonfrontační a kontaktní s občany. Takže v tomto ohledu nebudeme muset nic činit mrzí, že nás v lednu, když jsme vyzvali ke slušné kampani, nikdo nereagoval,“ podotkl Filip.

Podle šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobody nestačí po útoku na Bohuslava Sobotku odsuzovat násilí. Lidovci chtějí příště omezit volební kampaň časově i finančně.

„Je třeba udělat všechno proto, aby agresivita nebyla. A to je důvod, proč navrhujeme omezení volební kampaně třeba na čtyři týdny a na osmdesát milionů korun pro každou politickou stranu nebo koalici. Protože bombastická, negativní, vzájemně urážlivá kampaň, za kterou především ODS a ČSSD vynaložily stovky milionů korun, je podhoubím pro tuto agresivitu,“ domnívá se Svoboda.

Sobotka odešel z nemocnice tajně

Ke změně kampaně přiměl ČSSD především incident v Brně-Žabovřeskách, kde na mítinku opilý muž uhodil pěstí místopředsedu Bohuslava Sobotku. O trestu pro útočníka se rozhodne zřejmě v sobotu.

Kampaň ČSSD pro volby do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Útočník může být souzen za dva trestné činy. „Pokud se jedná o předmětný skutek, tak je důvodné podezření, že se měl dopustit dvou trestních činů. A to výtržnictví a pokud to prokáží lékařská posouzení, tak rovněž trestného činu ublížení na zdraví, možná ve stadiu pokusu,“ řekl státní zástupce z brněnského zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Sobotkův zdravotní stav je podle lékařů dobrý a umožňuje domácí léčení. Bližší informace ale poskytnout nechtěli. Sobotka se odmítl setkat s novináři a budovu opustil tajně.

Komorous vyzývá k umírněnosti

K dalšímu útoku na kampaň sociální demokracie došlo v noci na dnešek. V centru Plzně dosud neznámý pachatel zapálil jejich volební stánek.

Náměstek ministra vnitra Jiří Komorous v této souvislosti vyzval politiky k umírněnosti. Občany žádá o dodržování zákonů a norem lidského chování tak, aby neposkytovali extremistům témata pro jejich činnost.

„Předvolební období graduje. Proto se odvažuji dát tuto prosbu. A součástí této prosby je i záruka, že policie je skutečně apolitická. Policie může v individuálních případech chybovat, ale nikdy to není v prospěch nebo neprospěch té či oné strany. Je velmi nešťastné si policii brát jako politické téma nebo ji zatahovat do předvolební rétoriky,“ prohlásil Komorous.

Renáta Prátová, Vlasta Gajdošíková, Věra Pfeifferová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme