Záhadný nález: egyptská modř v románském kostele

Oltářní obraz v barcelonském kostele ze 12. století obsahuje stopy barviva, které se přestalo používat hned po pádu římské říše.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tým archeologů objevil stopy egyptské modři na oltářním obraze v barcelonském kostele Sant Pere de Terrassa z 12. století

Tým archeologů objevil stopy egyptské modři na oltářním obraze v barcelonském kostele Sant Pere de Terrassa z 12. století | Foto: Patrimoni-UB.

Egyptská modř je minerální barvivo obsahující křemičitany mědi a vápník. Staří Egypťané a Římané jej používali k dekorování předmětů a fresek, ale po pádu Západořímské říše v roce 476 se egyptská modř úplně přestala vyrábět. Stopy egyptské modři ale tým archeologů z barcelonské univerzity objevil na oltářním obraze ze 12. století, který se nachází v kostele Sant Pere de Terrassa v Barceloně.

Při analýze barevných pigmentů z oltářního obrazu vědci zjistili, že většina barviv pocházela z levných místních zdrojů – bílá barva byla vyrobena z vápence, zatímco zdrojem černé byly obyčejné saze. Objev egyptské modři byl nesmírným překvapením, ale výsledky analýz vypovídají jasně. Na oltářním obraze se také nenašly stopy žádného z modrých barviv (azurit, lapis lazuli nebo aerinit), která se běžně nacházejí v románských freskách.

Známky toho, že by Španělé ve středověku ovládali výrobu egyptské modři, neexistují a toto barvivo také nikdy nebylo nalezeno v žádné jiné středověké fresce. Nejpravděpodobnější vysvětlením celé záhady proto je, že stavitelé kostela nějak přišli ke kusu egyptské modři, který se dochoval z dob římské říše, a rozhodli se jej použít při výzdobě oltáře.

Zdroj: FECYT

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme