Netopýři opylují lépe než kolibříci

Netopýři se dlouho pokládali za méně výkonné opylovače, než jsou kolibříci. Nová studie ale ukazuje, že všechno může být úplně naopak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru

Ze sčítání netopýrů v Alkazaru | Foto: Adriana Krobová

V Novém světě roste několik stovek rostlin opylovaných netopýry a většina z nich se vyvinula z druhů, které původně opylovali kolibříci. Od svých předků a příbuzných se rostliny opylované netopýry liší extrémně velkými pohlavními orgány a tím, že v porovnání s jinými rostlinami vytvářejí obrovská množství pylu. Ekologové dosud předpokládali, že netopýři jsou „nedbalí“ opylovači, kteří většinu pylu poztrácejí. Rostliny pak musí tyto ztráty musí kompenzovat tím, že vytvářejí velká kvanta pylu.

Nová studie biologů z Torontské univerzity, kteří sledovali opylování rostlin v deštných pralesích Ekvádoru, ale ukazuje, že opak ke pravdou. Méně efektivními opylovači totiž nejsou netopýři, ale kolibříci. Pyl se ptákům zachycuje pouze na hlavě, zatímco netopýr jej může přenášet na mnohem větší ploše těla. Srst také pyl zachycuje mnohem efektivněji než peří a experimenty ukázaly, že čím víc pylu netopýr na jednom květu nabere, tím víc ho přenese na další květy. Náročné vytváření velkého množství pylu se proto rostlinám rozhodně vyplatí. U kolibříků je situace jiná – pokud by rostlina vytvářela více pylu, většina by ho z ptačího peří opadala a přišla by vniveč.

Zdroj: ScienceNow, American Naturalist

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme