Francie a Německo plánují přestavbu eurozóny. Po krizi v Řecku

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová chtějí zesílit dohled nad státy platícími eurem a posvítit si chtějí také na ratingové agentury, jejichž činnost prý možná hraničí se šířením poplašné zprávy. Schvalování jednotlivých rozpočtů před národními parlamenty či kontroloři evropských institucí jsou možnou vizí takového dohledu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Ačkoliv Lisabonská smlouva kontrolní aktivitu umožňuje, mohly by Francie a Německo se svými plány narazit. Potřebnost řešit otázku finanční stability eurozóny je však podle Petra Zahradníka, odborníka na EU z České spořitelny, důležitá pro prevenci opakování řecké epizody. "Byť jsou prohlášení Merkelové a Sarkozyho zatím velmi obecná, jdou správným směrem a tento návrh by měl být akceptován." domnívá se Zahradník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník v Stalo se dnes.mp3

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová zaútočili na ratingové agentury. Ty před několika dny snížily rating, tedy schopnost Řecka i Portugalska splácet dluhy.

Petr Zahradník tvrdí, že ratingové agentury hřešily už v době před krizí, kdy držely jednotlivé ekonomiky i velké soukromé firmy v iluzi, jak dobře na tom jsou.

"Právě ratingové agentury jsou jedním z podstatných viníků ekonomické krize, zejména z hlediska sentimentu, který tady v letech 2006, 2007 panoval. Opětovně zesílenou kontrolu činnosti ratingových agentur považuji za poměrně legitimní návrh." vysvětluje svůj názor Zahradník.

Evropská unie by se na novém fungování globálních finančních trhů mohla dohodnout v rámci skupiny G8 se Spojenými státy, které také razily tento trend. Navíc ve Spojených státech dochází ke stálému pádu bankovních finančních institucí ve větší míře, než v Evropě.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme