Špatná zpráva pro ekonomiku, říká o britském patu analytik

V britských parlamentních volbách zřejmě zvítězila opozice. Podle předběžných výsledků nicméně konzervativci nezískali většinu zaručující odvolání premiéra Gordona Browna. Poprvé od roku 1974 tak volby v Británii skončily patem, kterého se vzhledem k současnému stavu ekonomiky mnozí experti obávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Downing Street 10 - sídlo britského premiéra  

Downing Street 10 - sídlo britského premiéra   | Foto: AFP

To, že bude v Británii nejspíš vládnout minoritní kabinet konzervativců, označil za špatnou zprávu pro britskou ekonomiku analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné dopady britských voleb na ekonomiku rozebral ve Světě o osmé analytik Jan Jedlička

“Otázkou je právě, nakolik konzervativci, kteří sice budou největší politickou frakcí v parlamentu, ale nebudou mít jasnou většinu, budou schopni prosadit některá úsporná opatření, která Velká Británie skutečně velice potřebuje,“ uvedl Jedlička.

Jak připomněl, deficit britských veřejných financí za loňský rok přesahuje 11 procent HDP. „To je skutečně alarmující číslo,“ podotkl analytik.

Konzervativci plánovali výraznější škrty v rozpočtu, které Británie dříve nebo později potřebuje. Labouristé naproti tomu chtěli ekonomiku přiživovat s pomocí státních peněz. „Ale praxe v minulosti často ukazovala, že strany se chovají pragmaticky, nebo naopak dosti nelogicky,“ dodal k možnému povolebnímu vývoji Jedlička.

Co se týče reakce britských akcií a libry na výsledky voleb, dá se podle něj v následujících předpokládat nejistota a oslabování. „Žádné stabilní obchodování nemůžeme očekávat, spíše bude doprovázeno citlivými reakcemi trhu, zejména na špatné zprávy než na pozitivní,“ míní Jedlička.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme