Mimořádný summit eurozóny má uklidnit finanční trhy

Večerní schůzka šéfů států a vlád členských zemí eurozóny má zklidnit nervozitu finančních trhů. Ministři financí euroskupiny už minulou neděli rozhodli o tříleté pomoci zadluženému Řecku ve výši 110 miliard eur. Ani to ale trhy neuklidnilo a kurz eura vůči dolaru klesal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé Eurozóny schválili německo-francouzský návrh na záchranu Řecka.

Představitelé Eurozóny schválili německo-francouzský návrh na záchranu Řecka. | Zdroj: ČTK

Oficiálně program summitu eurozóny počítá s formálním potvrzením záchranného plánu pro Řecko. Lídři zemí platících eurem mají také vyvodit ponaučení z této krize a diskutovat o budoucnosti společné měny.

Podle španělského předsednictví se neočekávají žádná rozhodnutí. Zcela jistě se ale bude jednat o posílení hospodářské koordinace v rámci eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mimořádný summit eurozony a situace v Řecku. Téma pro Ondřeje Housku a Martina Dorazína na Rádiu Česko.

Už na dubnové neformální schůzce ministrů financí v Madridu se mluvilo o možnosti posuzovat státní rozpočty jednotlivých zemí celou eurozónou před jejich přijetím v národních parlamentech.

Přísnější pravidla pro fungování eurozóny

„Summit je celkem bezprecedentní. Eurozóna se na takto vysoké úrovni lídrů schází teprve podruhé v historii. Je však jisté, že se připravují některé návrhy na zpřísnění pravidel pro její fungování. Celkem přísná pravidla jsou už teď, ale nikdo je nevynucoval,“ přiblížil na Rádiu Česko Ondřej Houska ze zahraniční reakce Radiožurnálu.

Připomněl, že Evropská komise má 12. května předložit návrhy na další sankce za porušování Paktu stability a růstu. „Hovoří se o tom, že státy, které by nedodržovaly kritéria, mezi které například patří maximálně tříprocentní deficit veřejných financí, by mohly přijít o hlasovací práva při schůzkách ministrů nebo o dotace z evropských fondů,“ uvedl.

Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl ale Radiožurnálu řekl, že takový návrh nedává velký smysl: „Země, která má dluhový problém a budete ji sankcionovat tím, že ji odejmete další příjmy, tak ten problém v tom okamžiku jenom zvětšíte."

Evropská komise chce také posílit koordinaci hospodářské politiky mezi členskými zeměmi eurozóny. Panuje ale všeobecná pochybnost o tom, jestli se eurozóna na nějaké změně pravidel dokáže dohodnout.

Francie a Německo poslaly společný dopis

Francie s Německem už proto oslovily ostatní státy eurozóny s návrhem přitvrdit pravidla fungování společné měny. Před večerním summitem hlav států a vlád euroskupiny rozeslali ostatním kolegům dopis s návrhy, jak fungování eurozóny změnit.

„Aby byla hospodářská a měnová unie stále úspěšným projektem, nebude stačit se jen vyrovnat s touto krizí. Ve vyvození důsledků musíme jít dál a přijmout nezbytná patření, aby se podobná krize neopakovala,“ napsali francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová v dopise zaslaném dalším čtrnácti premiérům a prezidentům zemí eurozóny.

Podle obou státníků je potřeba posílit koordinaci národních hospodářských politik a nastolit vnitřní kontrolní mechanismus, aby každá země platící eurem nesla spoluzodpovědnost za stabilitu měny.

Merkelová se Sarkozym také navrhují podřídit soukromé ratingové agentury dohledu evropských institucí. Jejich hodnocení totiž často velmi ovlivňuje vývoj na finančních trzích.

Kvůli půjčce se problémy nečekají

Naopak ohledně definitivního schválení pomoci Řecku se komplikace nečekají. Státníci budou mít na summitu na programu jednání i situaci v Řecku. Řecký parlament včera schválil drastický vládní plán úspor a omezení privilegií nadpoloviční většinou hlasů. Země tím splnila podmínku pro získání pomoci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Hodně Řeků s tím ale nesouhlasí a dává to hlasitě najevo. Policie musela ve čtvrtek slzným plynem rozehnat v centru Atén demonstraci několika tisíc lidí před budovou parlamentu.

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Ondřej Houska, Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme