Turecko čeká referendum o důležitých změnách ústavy

Turecký parlament dnes schválil reformu ústavy a otevřel tím cestu k referendu. Reformu musí podepsat ještě prezident Abdullah Gül. Ten také oznámí datum uspořádání referenda, které by mohlo připadnout na červenec. Opozice může proces ale zpomalit. Změny ústavy přitom po zemi požaduje Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul

Istanbul | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Nové dodatky k turecké ústavě mají omezit pravomoc soudní hierarchie a armády. Naopak posílí parlament a občanská práva.

S návrhem ale nesouhlasí opozice. Ta obviňuje vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje, že využívá reforem k tomu, aby oslabila nezávislost soudnictví a do vrcholných soudních funkcí jmenovala své stoupence.

Turecko potřebuje reformu právního řádu, proto aby splnilo normy platné v Evropské unii, jejíž členem se chce stát. Ankara začala o vstupu do EU jednat v roce 2005.

Katarína Brezovská, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme