Za aféru na plzeňských právech nese vinu bývalé vedení, tvrdí nová zpráva

Západočeská univerzita v Plzni pracuje na došetření kritizovaného rychlostudia na právnické fakultě. Proděkani právnické fakulty vypracovali vlastní zprávu o příčinách, které studium za nestandardních podmínek umožnily. Chyb v systému našli hned několik. A označili jejich hlavní viníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Podle rektora Západočeské univerzity Josefa Průšy zpráva týmu pod vedením děkana Jiřího Pospíšila mimo jiné popisuje, jak k problémům na plzeňských právech došlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

PL-práva-viníci-Průša.mp3

„Zpráva klade za vinu akademické obci fakulty právnické, že se nevěnovala dostatečně volbě do Akademického senátu a tím umožnila jeho asymetrické zvolení. Členové vědecké rady fakulty nesignalizovali, že se neschází. Akademický senát nevyžadoval od vedení fakulty podmínky přijímacího řízení, které ze zákona musí schvalovat a tak dále,“ říká Průša.

A právě na rektorovi bude podle Pospíšila rozhodnutí, jaké kroky učiní proti bývalým funkcionářům a vedoucím pracovníkům fakulty.

Ve zprávě se píše, že za minulý stav byli odpovědní čtyři lidé - exděkan Jaroslav Zachariáš a exproděkan Milan Kindl. Bývalému proděkanovi Ivanu Tomažičovi zpráva vytýká, že byl zodpovědný za doktorské studium, přičemž do doktorského studia byli přijímáni i studenti například pro obor správního práva, aniž by škola měla pro správní právo akreditaci. Zpráva také zmiňuje bývalého šéfa senátu Daniela Teleckého - odpovědného za kurz celoživotního vzdělávání, kde byl podle Pospíšila také výrazně porušen zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Pospíšilem.mp3

Zprávu má v rukou nejen rektor Západočeské univerzity Josefa Průša, ale i Okresní státní zastupitelství, které celou kauzu šetří. "Na orgánech činných v trestním řízení je, aby posoudilo, zda tato porušení vysokoškolského zákona mají případně trestně právní charakter nebo ne," dodává Jiří Pospíšil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme