Filharmonici zrušili koncert. Protestují proti odvolání ředitele

Sto členů České filharmonie odmítlo v pátek večer hrát. Důvodem je odvolání ředitele Vladimíra Darjanina. O funkci, kterou zastával necelý rok, přišel podle slov ministra kultury Václava Riedlbaucha kvůli nedostatkům v hospodaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filharmonie demonstrativně zrušila koncert

Filharmonie demonstrativně zrušila koncert | Zdroj: ČTK

Odvolaný Darjanin se odmítl na téma zrušeného koncertu bavit. Ale už dříve uvedl, že si podpory svých kolegů váží a vnímá ji jako závazek do budoucna.

Členové orchestru poslali už ve středu otevřený dopis předsedovi vlády s žádostí, jestli by se s ním kvůli nejnovějším událostem ve filharmonii mohli setkat. V dopise také podpořili ve funkci svého ředitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem ČF shrnula v pořadu Stalo se dnes redaktorka Michaela Vetešková

Předseda Unie orchestrálních hudebníků a zároveň jeden z hráčů orchestru Ivan Pazour uvedl, že zrušený koncert neznamená vyhlášení stávky. V protestech nicméně chtějí filharmonici pokračovat.

„Je to naprosto spontánní a rozhodně odmítám, aby to bylo spojováno s pojmem stávka. Jedná se o občanskou nespokojenost, občanský protest zaměstnanců, kteří jsou hrubě nespokojeni se špatným rozhodnutím dočasného ministra kultury,“ řekl Radiožurnálu Ivan Pazour.

V pondělí Česká filharmonie odjíždí na turné a odvolaný program posluchačům nabídne v jiném termínu.

Ministr: Darjanin nebyl dobrý ředitel

Vladimír Darjanin tvrdí, že jeho odvolání z čela České filharmonie je odvetou za to, že poukázal na chybné hospodaření ČF v době, kdy ji vedl Václav Riedlbauch.

Ministr ale v exkluzivním vyjádření pro Radiožurnál řekl, že se k tomuto kroku rozhodl na základě dnešní schůzky.

„To, co jsem tam zažil, eskamotáž něčeho, co prostě by být nemělo. Na základě toho jsem se rozhodl definitivně, že toto nemá žádné dobré řešení, tak jsem ho odvolal. Je pravda, že jsem měl připravené varianty dvě.“

Václav Riedlbauch zároveň odmítl, že by odvolání souviselo s auditem hospodaření filharmonie, který údajně prokázal, že tam po sobě zanechal dluhy.

Vladimír Darjanin | Foto: Šárka Ševčíková

„On se ohání jakýmsi finančním auditem, který zadal, ale on ho zadal podle špatných kritérií. Prostě to není audit, který je vhodný na příspěvkovou organizaci, to je na nějakou privátní společnost,“ hájí se ministr kultury.

Filharmonii po odvolání ředitele Darjanina povede její výkonná ředitelka Kateřina Růžičková. Ta protesty hudebníků podporuje.

Marika Táborská, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme