V Kutné Hoře se otevírá Galerie Středočeského kraje

Z větší části opravená bývalá Jezuitská kolej v Kutné Hoře otevře své brány veřejnosti. Barokní budovu v sousedství světoznámého chrámu svaté Barbory bude využívat Galerie Středočeského kraje, která je druhou největší institucí svého druhu v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

GASK - Galerie Středočeského ...  

GASK - Galerie Středočeského ...   | Foto: Press kit

Jezuitská kolej se pro potřeby galerie opravovala dlouhých osm let. Za zdmi kutnohorské památky prozatím nabídne tři velké výstavy. Jedna nás nechá nahlédnout pod pokličku tvorby Emila Filly, další představí díla některých umělců ze střední a východní Evropy a nechybí ani obrazy z depozitářů galerie z dílny takových autorů, jakými byli Karel Čapek nebo Toyen.

Kromě dlouhodobých výstav dnes galerie zpřístupní také vzácnou knižní iluminaci z patnáctého století. Malbu získala loni na podzim v jedné z londýnských dražeb. Dílo zachycující těžbu a zpracování kutnohorského stříbra bude podle ředitele Galerie Středočeského kraje Jana Třeštíka vystavené jen několik týdnů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalá Jezuitská kolej v Kutné Hoře se dnes otevírá veřejnosti. Podrobnosti přiblížil v Ranním Radiožurnálu redaktor Michal Trnka.

„Jedná se o mimořádně vzácný středověký graduál ořízlý ze středověké knihy, která zobrazuje ražení stříbra v Kutné Hoře. Významnost a jedinečnost této památky spočívá především v tom, že je mimořádně výtvarně zpracovaná. Zadruhé těchto rukopisů s problematikou zpracování stříbra je dochováno strašně málo.“

Součástí Galerie je také lektorské centrum. To má za úkol formou poutavých akcí přiblížit současné výtvarné umění například studentům.

Michal Trnka, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme