Před 30 lety se podařilo vymýtit pravé neštovice

Pravé neštovice už třicet let oficiálně existují jen v laboratořích. Ale ještě v 60. letech na ně umíraly tisíce lidí. A i ti, kteří přežili, často přišli o zrak nebo jim po celý život zůstaly jizvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování

Očkování | Foto: Tomáš Adamec

Neštovice se dokonce už v 18. století používaly jako biologická zbraň, když Britové úmyslně rozdávali indiánům deky a oblečení nakažené virem. A dosud je to jediná nemoc, kterou se doktorům podařilo úplně zlikvidovat.

Pravé neštovice sužovaly lidstvo více než 10 tisíc let. A pokusy o očkování proti této chorobě jsou známé už z 10. století v Číně. Přesto na ni ještě ve 20. století zemřelo podle odhadů až 500 milionů lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 30 lety WHO prohlásila pravé neštovice za vymýcené. Příspěvek redaktora Ondřeje Boudy

Teprve v šedesátých letech minulého století přišel český profesor Karel Raška s nápadem, jak chorobu úplně vymýtit.

„V čem on jakoby zasáhl, byl právě ohniskový přístup při řešení vymýcení pravých neštovic. Ta představa Světové zdravotnické organizace před tím, než přišel pan profesor Raška, byla taková, že by se univerzálně měli očkovat vůbec všichni. A pan profesor Raška byl přesvědčen o tom, že v prvé řadě je potřeba očkovat tam, kde se to onemocnění nejvíc vyskytuje,“ vysvětluje profesor Jiří Beran, ředitel hradeckého Centra očkování a cestovní medicíny.

Ne každá nemoc ale jde vymýtit. Třeba u malárie, kdy kromě příslušného parazita je nutné vyhubit i moskyty, kteří ho přenáší, je něco takového prakticky nemožné. U pravých neštovic to bylo mnohem jednodušší.

„V podstatě přenos jakoby prostřednictvím vektoru, ze zvířat nebo z lidí na zvířata do nějakého rezervoáru a zase přes ten vektor, kterým u jiných chorob třeba bývá klíště nebo komár, tak tady není. Tady je to čistě interhumánní. A to je velmi důležité vědět, protože jedině choroby s interhumánním přenosem je možné relativně dobře vymýtit,“ dodává profesor Beran.

Pravé neštovice | Foto: archiv

Dnes už pravé neštovice existují jen ve dvou laboratořích. Jeden vzorek je v Rusku a jeden ve Spojených státech. To kdyby náhodou bylo znovu potřeba vyrábět očkovací látku.

Na řadě je dětská obrna

Doktoři už pracují na likvidaci další nemoci. Konkrétně se jedná o dětskou obrnu, které se svět měl zbavit s konečnou platností už letos. Ale jak říká profesor Beran, kvůli nečekaným problémům doktoři datum posunuli o pět let.

„Když ti lidé odmítají očkování, tak se nedá zabránit tomu, aby se ten virus dál vylučoval. Virus prochází přes trávicí ústrojí a velmi snadno se stolicí dostává ven. Ze stolice se může dostávat do podzemních vod, povrchových vod a zase kontaminovat další lidi.“

„Čili pokud dojde k proočkovanosti v těch oblastech a ti lidé to nebudou odmítat, tak naděje na úspěch je velká. Problém je v tom, že pořád existují regiony, kde se to z určitých důvodů, většinou náboženských, odmítá,“ uvádí ředitel hradeckého Centra očkování a cestovní medicíny.

Snad i přes tyto problémy budou lékaři brzy moci oznámit úplné vymýcení další choroby.

Ondřej Bouda, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme