K nejjistějším povoláním v Rakousku patří pečovatelství

Oborem budoucnosti v Rakousku je pečovatelství. I když je u našich jižních sousedů bez práce čtvrt milionu lidí, v pečovatelské oblasti jsou stále tisíce volných míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terapie tancem v kladenském Domově seniorů

Terapie tancem v kladenském Domově seniorů | Foto: Jana Káninská

Kdyby v Rakousku nebylo cizinců, přesněji cizinek, těžce nemocní a invalidé by marně čekali na pomoc. Pečovatelky a pečovatelé jsou na trhu práce skutečně nedostatkovým zbožím.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nedostatku pečovatelek v Rakousku mluvila v Odpoledním Radiožurnálu tamní zpravodajka Marie Woodhamsová

Lidský věk se prodlužuje a s tím současně přibývá osob, o které je na sklonku jejich života třeba pečovat. V Rakousku se proto intenzivně věnují zřizování odborných kursů a škol zaměřených na obor pečovatelů a jejich pomocníků.

„Je tady snaha zavést tříleté vzdělání, něco jako učební obor a studium v jednom. Po jeho absolvování by pečovatelé také mohli už poměrně slušně vydělávat, plánuje se plat přes 1500 eur a možná i více. I to by mělo právě povzbudit nové zájemce,“ uvedla v Odpoledním Radiožurnálu zpravodajka Marie Woodhamsová.

V Rakousku pracuje hodně pečovatelek z České republiky, Slovenska a Polska a mají tam tu nejlepší pověst. „Jsou rádi, že je mají,“ poznamenává naše zpravodajka.

Marie Woodhamsová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme