Ceny Paměti národa dostali historicky první laureáti

Ceny Paměti národa, které letos poprvé udělovalo sdružení POST BELLUM, získali generál Tomáš Sedláček, sedlák Jan Pecka, chartistka Věra Roubalová Kostlánová a studentský vůdce sametové revoluce Šimon Pánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena Paměti národa

Cena Paměti národa | Foto: Jakub Fabel, Post Bellum

Laureátům byly předány ceny u příležitosti konce druhé světové války při koncertě na pražském Žofíně s názvem ‚My jsme to nevzdali‘.

Na cenu bylo nominováno 1350 pamětníků, kteří svým životem přispěli ke svobodě české společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Sedláček k ceně Paměti národa

Jako první byl oceněn generál Tomáš Sedláček. Za druhé světové války byl poručíkem československé armády, utekl do Francie, potom do Anglie, prošel východní frontou a účastnil se Slovenského národního povstání.

Cenou byl kus Karlova mostu

V roce 1952 byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí a po amnestii v roce 1960 pracoval jako stavební dělník. Cenu převzal od svého spoluvězně Jiřího Stránského.

„Je to zvláštní pocit dostat jako cenu kus Karlova mostu. Když si představím, kdo po tom mostě všechno chodil počínaje Karlem IV., tak mi jde trochu mráz po zádech,“ komentoval Tomáš Sedláček unikátní cenu vyrobenou ze skla a kamene, který pochází z Karlova mostu a byl nalezen na břehu řeky Vltavy po jeho rekonstrukci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šimon Pánek - Post Bellum

„Ceny si velice vážím. Ne pro svoji osobu, ale pro všechny přátele, kteří za války položili své životy, abychom my mohli svobodně žít a dýchat," dodal.

Dalším oceněným se stal sedlák Jan Pecka. V padesátých letech poskytl úkryt Václavu Jakešovi, kterého hledala Stb. Jakeš se nakonec skrýval ve stodole u Jana Pecky neuvěřitelných šestnáct let.

Jako třetí si došla pro cenu Věra Roubalová Kotlánová, která podepsala se svým manželem Chartu 77. Vyráběla a šířila samizdatovou literaturu, za což byla tvrdě pronásledována a vězněna.

Posledním laureátem se stal vůdce studentského hnutí během sametové revoluce v roce 1989 Šimon Pánek, současný ředitel neziskové humanitární organizace Člověk v tísni.

Pavel Bouda, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme