Česko si připomnělo 65. výročí konce druhé světové války

Před 65 lety skončila v Evropě druhá světová válka. Území, které ovládalo nacistické Německo, postupně osvobodily armády spojenců a Rudá armáda. Konec války znamenal také zánik protektorátu Čechy a Morava a po osvobození Prahy 9. května se obnovila existence předválečného Československa. V rámci oslav výročí konce války se uskutečnila po celé republice řada akcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident  Klaus předal na Vítkově  vybraným armádním útvarům bojové prapory

Prezident Klaus předal na Vítkově vybraným armádním útvarům bojové prapory | Zdroj: ČTK

O bezpodmínečné kapitulaci Německa informoval i Československý rozhlas: „Kapitulační prohlášení je ratifikováno a potvrzeno v Berlíně. Nepřátelství ustane dnes v úterý 8. května v noci jednu minutu po půlnoci.“

V té době se ale v Praze ještě stále bojovalo a některé německé jednotky se odmítly kapitulaci podřídit. Původně měla do Prahy dorazit sovětská vojska z východu, ale těžký odpor Němců u Ostravy a Brna je vážně zpomalil. Masakrům v Praze mohli zabránit Američané, kteří postupovali rychleji. Sověti ale za žádnou cenu nechtěli Američany pustit do Čech dál, než jak to stanovila demarkační linie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínku na květnové dny roku 1945 připravil pro Ranní Radiožurnál Nikola Bojčev.

Do Prahy dorazily tanky 1. ukrajinského frontu 9. května ve 4 hodiny ráno a postupně se probojovaly do centra města. Toto datum si proto můžeme připomínat jako výročí osvobození Prahy, ale den vítězství se slaví už 8. května, vzhledem ke kapitulaci Německa.

Mezi dodnes žijící válečné veterány patří i Emilie Řepíková, která bojovala na východní frontě. Radiožurnálu řekla, kde ji zpráva o konci války zastihla: „V Ružomberku si pamatuji, že jsme poprvé nocovali v ložnici. Byl prázdný byt, tak jsme říkali, konečně se vyspíme v posteli. Pak už to začalo být veselé, řekli nám, že je konec války, tak jsme všichni byli veselí. Když jsme šli Prahou a pochodovali jsme, tak to jsme byli důležití, slavní a všichni nám mávali.“

V tichomoří ještě válka mezi Japonskem a Spojenými státy pokračovala. Ukončilo jí až použití prvních dvou atomových bomb v Hirošimě a Nagasaki.

Na Vítkově byly uloženy ostatky neznámého vojína od Zborova

Den, kdy skončil dosud největší válečný konflikt v historii, je státním svátkem a na mnoha místech se proto konají slavnostní shromáždění a pietní akty. Nejvýznamnější začal v 9 ráno u Národního památníku na pražském Vítkově. Zúčastnili se ho prezident Václav Klaus, předseda vlády Jan Fischer, ministr obrany Martin Barták i další představitelé státu, armády a veteránů.

Do kolumbária památníku byly slavnostně uloženy ostatky neznámého vojína z bitvy u Zborova a účastníka dukelské operace. Historické události připomněl ministr obrany Martin Barták. Pode něj se dnes zcela naplnila dávná idea z dob Masarykova Československa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietní akt na pražském Vítkově sledoval redaktor Jan Herget

„Tvůrci tehdejší demokracie usilovali o nanejvýš důstojné uložení ostatků neznámého vojína v monumentu určeném k uchování odkazu boje za národní a státní samostatnost. K naplnění této ideje se přiblížili 1. července 1922. Rakev s ostatky padlého dobrovolníka spočinula v kapli patronů země české ve Staroměstské radnici. Nacisté však hrob zhanobili v říjnu 1941,“ připomněl Barták.

Během slavnostní přehlídky propůjčil prezident republiky bojové prapory vybraným jednotkám. Po minutě ticha a bojové salvě zakončil slavnostní přehlídku vojenský pochod.

Na tribuně byli kromě nejvyššího velení také váleční veteráni, pamětníci bojů a sokolové. Při setkání uvnitř památníku pak prezident Václav Klaus v projevu zdůraznil, že obě světové války byly významné pro samostatnost našeho státu a hrdinství našich bojovníků nesmí být zapomenuto.

„ Poučení je jasné – svobodu a vládu nad svými věcmi můžeme pozbýt snadno. Získat je zpět, je úkol nesmírně obtížný,“ uvedl. Podle prezidenta je třeba význam této myšlenky předat dalším generacím a k tomu napomáhá právě památník na Vítkově jako významné místo paměti národa.

Oslavy konce války

U příležitosti státního svátku také prezident Václav Klaus jmenoval šest nových generálů české armády. Do hodnosti generálmajora povýšil vojenského přidělence ČR u NATO Petra Pavla. Hodnost brigádního generála dostali bývalí plukovníci Bohuslav Dvořák, Milan Kovanda, Rostislav Pilc, Pavel Rybák a Jaromír Zůna.

Na účastníky druhého odboje se odpoledne vzpomínalo i v Praze na Klárově. Jejich památku uctili zástupci Československého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské. A největší milníky druhé světové války připomíná speciální výstava na Vítězném náměstí. Už tradičně se dnes pro veřejnost otevřely prostory senátu a poslanecké sněmovny.

Večer se na Žofíně v rámci oslav uskutečnil koncert nazvaný My jsme to nevzdali, na kterém byly předány Ceny Paměti národa. Uspořádalo ho sdružení Post Bellum. Ocenění obdržely v průběhu večera čtyři osobnosti, které svým životem přispěly ke svobodě české společnosti.

Konec nacistického Německa a vítězství spojenců si dnes lidé připomněli například v Ústí nad Labem, Pardubicích nebo v Příbrami. Kolona historických vojenských vozidel přijela také do Lázní Velichovky, kde kapitulovala armáda okupující Čechy. V Loukách u Slivice na Příbramsku připravili rekonstrukci historických událostí z konce druhé světové války.

Václav Havel zdůrazňuje důležitost mezinárodní spolupráce

Podle exprezidenta Václava Havla bychom si při tomto výročí měli hlavně uvědomit, jak je důležité pečovat o mezinárodní vztahy a jak málo stačí k rozpoutaní mezinárodního konfliktu:

„Zdá se mi, že bychom si hlavně měli při tomto výročí znovu uvědomovat jednu věc, jak málo stačí, aby se tisíce lidí navzájem vraždili. Je to málo pochopitelné, je to překvapivé a přesto se to může stát. Proto si myslím, že jakákoliv péče o mezinárodní spolupráci je důležitá a možná důležitější než se na první pohled zdá, protože to nebezpečí může dřímat někde pod povrchem a ani si ho neuvědomujeme a nebereme vážně.“

„Já mám dojem, že si Evropa vzala poučení z této války a opravdu už dlouho žádný konflikt v Evropě nebyl. Nemá to obdobu v dějinách Evropy, že by tak dlouho byl mír. Je to možná právě důsledek postupné evropské integrace, která je i do značné míry zárukou míru v Evropě,“ dodává exkluzivně pro Český rozhlas Václav Havel.

Katarína Brezovská, Jan Herget, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme