Návštěvnost EXPA 2010 v Šanghaji nesplňuje očekávání

Areál Světové výstavy v Šanghaji navštívilo nejvíce lidí od zahájení. Během soboty prošlo branami EXPA 2010 přes 200 tisíc lidí, přesto je tento počet zhruba poloviční oproti původním předpokladům. Čínští organizátoři odhadovali, že EXPO za šest měsíců jeho konání přiláká na 70 milionů zájemců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010. Maskot

EXPO 2010. Maskot | Foto: Robert Mikoláš

Teprve potřetí od 1.května, kdy se brány areálu otevřely pro veřejnost, překonal denní zájem hranici 200 tisíc zájemců. K dosažení předpokládaného počtu by však denně po dobu celých šesti měsíců muselo přijít 380 tisíc lidí.

Dosavadní rekord, který s 64 miliony drží už z roku 1970 japonská Osaka, se tak nyní zdá už jako nepřekonatelný a organizátoři neskrývají rozčarování.

Příprava EXPA včetně vybudování nové infrastruktury v Šanghaji totiž stála 58 miliard dolarů a akce je v celé zemi neustále propagovaná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuality z výstavy EXPO v Šanghaji přiblížil v Dopoledním Radiožurnálu zpravodaj Robert Mikoláš.

Samotné výstaviště se navíc začíná potýkat s problémy, po týdenním provozu je řada cest a chodníků poničená, některé mozaiky se rozpadají a nefunguje stále více toalet.

Hitem jsou upomínkové pasy

Návštěvníci EXPA 2010 soutěží v počtu navštívených pavilonů. Do upomínkových pasů si nechávají dávat razítka jednotlivých zemí. Kvůli obrovskému zájmu se ale organizátoři potýkají s nedostatkem pasů. Na jejich prodeji proto vydělávají i překupníci.

Hned při otevření Světové výstavy se totiž po pasech jen zaprášilo. K dispozici jich v obchodech se suvenýry bylo 110 tisíc, zájem byl přitom dvojnásobný.

„Koukám, že český pavilon tu není, Česká republika prostě chybí. Stejně ale zatím nemám žádné razítko, takže to od vás bude vlastně první. Prostě bude na stránce vyčleněné pro jinou zemi. Jinak jich samozřejmě chci mít co nejvíce, uvidíme, kolik jich stihnu,“ řekl Českému rozhlasu před vchodem do expozice ČR 30letý Čchen Wej ze Šanghaje.

Malá zelená či modrá knížečka se stala skutečným hitem a konkuruje dokonce i plyšovému maskotovi výstavy EXPO, postavičce Chaj-pao. „Beru to jako legraci, chci mít co nejvíce razítek, pochopitelně. Prostě to vnímáme jako hru, kdo jich přinese nejvíc,“ svěřil se jeden ze studentů chystajících se získat další suvenýr.

Za pas zaplatil původní cenu, 30 jüanů, tedy zhruba 90 korun. Překupníci ho ale nabízejí i za částku 80krát vyšší.

Nápad s pasem Světové výstavy se poprvé zrodil v hlavách organizátorů EXPO 1967 v Montrealu, kdy sloužil jako vstupenka. Od té doby je jejich nedílnou a oblíbenou součástí.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme