Myšlenka sjednocené Evropy slaví šedesáté výročí

Evropská unie si připomíná šedesát let od vzniku myšlenky sjednocené Evropy. Devátého května 1950 přednesl tehdejší ministr zahraničí Francie Robert Schuman návrh na vytvoření Evropského společenství uhlí a oceli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Roberta Schumana v Bruselu

Památník Roberta Schumana v Bruselu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Smlouvu o jeho vytvoření podepsalo o rok později šest západoevropských zemí. Spolu se Společentvím pro atomovou energii a Evropským hospodářským společenstvím se stalo základem pozdější Evropské unie. Do té patříme už i my.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sídla institucí EU v Bruselu navštívil i zpravodaj Pavel Novák

Lucemburčan s francouzským občanstvím Robert Schuman pět let po druhé světové válce věděl, že mír se v Evropě neudrží, pokud nebudou dvě největší mocnosti, Francie a Německo, spolupracovat. Proto jako ministr zahraničí Francie navrhl první krok k hospodářskému provázání obou zemí.

Francouzská vláda navrhuje podřídit celou francouzsko-německou výrobu uhlí a oceli společnému Vysokému úřadu. Prohlásil Schuman.

Zavedení společné výroby mělo položit základy pro ekonomický rozvoj a být první etapou evropské federalizace, která měla být zárukou zachování míru.

Unijní instituce v Bruselu si výročí připomněly dnem otevřených dveří pro veřejnost. Dnes je možné navštívit i sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Pavel Novák, Igor Maňour, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme