Zemřel ombudsman Otakar Motejl

Český veřejný život ztratil výraznou osobnost. Po krátké nemoci zemřel v brněnské fakultní nemocnici ombudsman Otakar Motejl. Bylo mu 77 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otakar Motejl  

Otakar Motejl   | Zdroj: ČTK

Motejl vystudoval právnickou fakultu v Praze. V prosinci 1989 byl zvolen členem komise Federálního shromáždění pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu.

Od roku 1990 byl předsedou Nejvyššího soudu. O osm let později se stal ministrem spravedlnosti a od roku 2000 vykonával funkci ombudsmana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otakar Motejl poskytl 29. března rozhovor Rádiu Česko

Obhajoval také řadu disidentů, stoupenců neoficiální kultury a aktivistů nezávislých hnutí, mimo jiné Vladimíra Škutinu, Jiřího Rumla, Alexandra Vondru nebo členy skupiny Plastic People of the Universe.

„To nejdůležitější je, že založil neuvěřitelně efektivní a přitom lidskou instituci,“ řekla v České televizi bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

Motejl byl jako respektovaný právník držitelem řady vyznamenání. Dostal mimo jiné stříbrnou medaili Sdružení amerických právníků a francouzský prezident ho jmenoval komandérem Řádu Čestné legie.

Mezi ústavními činiteli patřil Motejl podle průzkumů veřejného mínění k nejdůvěryhodnějším osobám. Jeho práci nakonec ocenil i prezident Václav Klaus, který původně zřízení funkce ombudsmana ostře kritizoval.

Igor Maňour, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme