MMF schválil 30 miliard eur pro Řecko

Úvěr pro Řecko ve výši třicet miliard eur schválil výkonný výbor Mezinárodního měnového fondu. Půjčka je součástí širšího balíku pomoci v rozsahu 110 miliard eur, na kterém se dohodli zástupci fondu s představiteli eurozóny a řeckou vládou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu | Foto: Mezinárodní měnový fond

Evropská komise na svém mimořádném zasedání v Bruselu nejspíš navrhne ministrům financí EU zvýšení finančních prostředků v "záchranném" fondu EU z padesáti na 110 miliard eur, což je zhruba 2,8 bilionu korun.

Komise bude ale chtít i právní zakotvení bilaterálních půjček, jejichž prostřednictvím mají země eurozóny v následujících třech letech poskytnout zadluženému Řecku 80 miliard eur. Peníze z fondu dosud mohly čerpat jen členské státy EU, které neplatí eurem.

Kvůli krizi v Řecku se dnes mimořádně sešli i guvernéři Evropské centrální banky. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Ekonomové už delší dobu spekulují, že by banka mohla začít na trhu nakupovat dluhopisy členských států, což její zástupci dosud odmítali. Zatím není znám ani program jednání centrální banky, ani místo konání.

Igor Maňour, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme