Popálená Natálka musí do nemocnice, bude se učit chodit

Popálenou Natálku, která přežila žhářský útok pravicových radikálů ve Vítkově, dnes čeká cesta do nemocnice. Děvčátko stále nechodí, má totiž srostlé prsty na ruce. Lékaři ve Fakultní nemocnici v Ostravě jí proto nařídili rehabilitaci, aby se znovu naučila chodit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natálka s matkou Annou Sivákovou

Natálka s matkou Annou Sivákovou | Foto: Andrea Brtníková

Anna Siváková v kuchyni u sporáku zrovna připravuje jídlo pro svou dceru. V jedné ruce drží naběračku, v druhé má Natálku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ žhářského útoku ve Vítkově sleduje redaktorka Andrea Čánová

“Člověk si za takovou dobu zvykne, že musí dělat všechno i s Natálkou,“ říká Anna Siváková.

Děvčátko stále nechodí a matka musí Natálku pořád nosit. Malou pacientku proto dnes odváží zpátky do nemocnice.

“Z nemocnice už možná Natálka půjde domů po svých. To si přeji ze všeho nejvíc, protože je to pro mě hodně obtížné,“ doufá Siváková.

Natálka už více mluví a zajímá se o vše kolem sebe. Prsty na pravé ruce má srostlé, a tak používá levačku. „Učí se všechno levou rukou. Nejde jí to stoprocentně, ale snaží se,“ dodává Siváková.

Útočníky čeká v úterý soud

Zatímco se matka Natálky chystá s dcerou do nemocnice, čtveřice pravicových radikálů obviněných ze žhářského útoku ve Vítkově stane už zítra před soudem.

Půjde o jeden z nejostřeji sledovaných procesů v Česku. Provázet ho budou mimořádná bezpečnostní opatření.

Do jednací síně Krajského soudu v Ostravě se veřejnost dostane jen na vstupenku a okolí budovy budou hlídat posílené policejní hlídky. Pohotovost má nařízenou i speciálně vycvičená zásahová jednotka.

Extremisté po Vítkově nepolevili, víc se skrývají

Po žhářském útoku na rodinu z Vítkova ale aktivity pravicových radikálů na severu Moravy vůbec nepolevily. Změnili jen metody, více se skrývají.

Policejní specialisté navíc vědí o nové skupině mladých pravicových radikálů, kteří působí v jižním obvodu Ostravy s hustou sídlištní zástavbou. Radiožurnálu to řekl policista Rostislav Chobola:

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

“Mladá část se nám poslední dobou objevila na Ostravě-jih, ať už je to Slezský vzdor, nebo jiné skupiny. Tito jedinci se aktivně připravují, cvičí bojové sporty, podílejí se na jednotlivých útocích a vybírají si své cíle. Je tam řada nových lidí ve věku kolem šestnácti osmnácti let, kteří se neštítí pokračovat v jejich boji.“

Znalec extremismu Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity potvrzuje, že po kauze Vítkov jsou pravicoví radikálové obezřetnější.

“Neonacistická scéna tam má zajištěný stabilní přísun sympatizantů. Řekl bych, že si ponechávají takový svůj svéráz a jsou více odhodlaní k násilí, než v řadě jiných regionů,“ upozorňuje Mareš.

Policejních experti, které oslovil Radiožurnál, odhadují, že na severu Moravy působí zhruba stovka pravicových extremistů.

Andrea Brtníková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme