Dokument o Václavu Havlovi získal cenu ve Washingtonu

Český dokument o Václavu Havlovi získal hlavní cenu poroty ve Washingtonu. Porota festivalu politických filmů ocenila film režiséra Petra Jančárka o prvním půlroce působení Václava Havla na Pražském hradě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel

Václav Havel | Foto: Tomáš Adamec

„Já si matně vybavuji, že nám to hlavně přišlo jako velmi absurdní,“ vzpomíná Václav Havel na své zvolení prezidentem na sklonku roku 1989. Režisér Petr Jančárek si ve Washingtonu si za tenhle dokument odnesl prestižní ocenění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Udílení ceny za dokument o Václavu Havlovi sledoval zpravodaj Vít Pohanka.

V rozhovoru pro Český rozhlas ale vyzdvihl hlavně původní nápad Martina Vidláka. „Film si vymyslel Martin Vidlák. Spolupracovník Václava Havla, který s ním už od roku 2003 pracuje v kanceláři Václava Havla. On přišel s nápadem, že by bylo dobré popsat federální období, působení Václava Havla a jeho spolupracovníků na Hradě,“ řekl Jančárek a dodal:

„Tak jsme se domluvili, že zkusíme udělat film o období od 29. prosince 1989, kdy byl Václav Havel zvolen poprvé prezidentem. Původně to mělo být do rozpadu federace, ale pak jsme zjistili, že materiálu máme tolik, že omezíme první část projektu na období do prvních svobodných voleb.“

Filmy o Havlovi budí v USA stále pozornost

Na první půlrok vlády prezidenta Havla vzpomínají v dokumentu nejen jeho nejbližší spolupracovníci. Ale třeba i bývalý německý prezident Weizsacker, americký George Bush starší a Michail Gorbačov. Američany v každém případě příběh Václava Havla stále inspiruje.

„Václav Havel udělal první návštěvu Spojených států v únoru 1990 a oslovil všechny svým famózním projevem v americkém kongresu. Tam prohlásil známou větu, že pokud chce Amerika pomoci Čechům a Slovákům, tak musí především pomoct Sovětskému svazu,“ připomněl Jančárek.

Podle něj mají Američané rádi příběhy morálně silných lidí, kterým se povedlo dosáhnout toho, co chtěli. „A Václav Havel přesně tato americká kritéria splňuje,“ dodal režisér dokumetu, pro kterého je cena z Washingtonského festivalu důležitým pracovním impulsem.

Hlavní cena pro dokument Václav Havel – Praha- Hrad potvrzuje i další skutečnost: Česká republika je pro Američany spojená s osobou Václava Havla. Filmy s ním a o něm nemají v Americe předem vyhráno, ale můžou se spolehnout, že získají přinejmenším velkou pozornost.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme