Vláda má smělý cíl. Chce naučit Čechy finanční gramotnosti

Vláda chce, aby se lidé naučili lépe spravovat své osobní a rodinné rozpočty. A proto představí takzvanou Národní strategii finančního vzdělávání z dílny Ministerstva financí. Má zlepšit povědomí o produktech a službách bank a bránit zadlužování domácností. Jedním z pilířů nové strategie má být také spoření na stáří.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina

Rodina | Foto: Corbis

„Připravujeme výzkum, který by nám měl ukázat, kde mají Češi, co se finanční gramotnosti týče, největší rezervy. Výsledky by měly být ve druhé polovině letošního roku. Už teď ale můžeme říct, že zhruba třetina obyvatel si nesestavuje žádný rodinný rozpočet, a to ani v situaci, kdy jsou naplánované velké výdaje,“ popisoval Dušan Hradil ze sekce finanční trh Ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

gramotnost.mp3

„Když si tito lidé chtějí koupit dům nebo auto, tak většinou nepřemýšlí, jestli vůbec tak vysoké splátky dokáží hradit.
Největší problémy vznikají logicky mezi sociálně slabšími občany v regionech s vysokou nezaměstnaností,“ dodal Hradil.

Připravuje se mezinárodní průzkum

Podobné projekty finančního vzdělávání probíhají i v jiných zemích - namátkou uveďme Polsko, Irsko nebo USA. Otázkou tedy je, jak si Češi vedou v porovnání s těmito státy?

„Obecně se tvrdí, že jsme na tom hůře než třeba západní státy, protože tady obyvatelstvo nikdo čtyřicet let k finanční gramotnosti nevychovával. V této chvíli však ještě neexistuje žádné mezinárodní srovnaní, i to se ještě připravuje a výsledky budou zhruba za rok," pokračoval analytik.

V nové strategii se zdůrazňuje i připojištění na stáří. Podle nedělního prohlášení ministra financí Eduarda Janoty je schůdná varianta, ve které by občané měli možnost spořit si v soukromém nebo státním fondu, kde by získali finanční příspěvek. V budoucnu se tedy zřejmě bude muset počítat alespoň s částečnou spoluúčastí.

„V případě zajištění na stáří cílíme na všechny věkové skupiny. Mělo by být otázkou pro všechny občany, jak si budou hradit své výdaje ve stáří. Není to důvod k zamyšlení jen pro dnešní padesátníky, ale pro všechny obyvatele,“ uzavřel Dušan Hradil ze sekce finanční trh Ministerstva financí.

Martina Mašková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme