Američtí ekonomové hledají příčiny pádu burzy

Na amerických burzách se zřejmě bude hrát podle nových pravidel. Dramatické výprodeje, které Wall Street zažil na závěr minulého týdne, totiž přiměly regulatorní orgány k úvahám o změnách, které by v případě dalších masivních výprodejů zabránily totálnímu kolapsu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

K tomu ve čtvrtek bezmála došlo. Volný pád, který trhy zažily, lze sice částečně vysvětlit problémy Řecka. Částečně je ale zahalen rouškou tajemství. Za ní přitom akcie přišly v součtu o více než bilion dolarů. A některé tituly se bez zjevných příčin obchodovaly za jeden cent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel pražské burzy Petr Koblic ve Světě o osmé.

Evropa a Měnový fond slíbily předluženým zemím eurozóny až 750 miliard euro. Asijské burzy díky tomu rostou. „Výhled pro dnešek je asi docela optimistický. Ale neřekl bych, že je nervozita jednou pro vždy u konce,“ podotkl generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Šéfové amerických burz nicméně budou hledat příčiny pádu trhů z konce týdne. Zároveň chtějí navrhnout prevenci, která by zabránila opakování něčeho podobného. „Myslím si, že vymyslí další technické části programu a zase by to na nějakou dobu situaci uklidnilo,“ řekl Koblic.

Objednávky dělají roboty

Drtivá většina objednávek je totiž podle něj na trh posílaná roboty. „Lidé do nich píšou pouze programy, které naznačují, jak by měly roboty obchodovat. Podle posledních odhadů se zhruba sedmdesát procent objemu obchodů děje roboticky,“ přiblížil ředitel pražské burzy.

Právě díky tomu se podle něj může obchodování naprosto vymknout ekonomické realitě. „Nejsem si ale jist, že něco podobného lze zakázat, počítače jdou dopředu,“ řekl Koblic.

Podle některých hlasů mohl být příčinou dramatických výprodejů také fakt, že se akcie obchodují na stále větším množství trhů, které nejsou nijak koordinovány. „Kdyby existovala koncentrace obchodování na několik málo trhů, tak by bylo daleko složitější, aby se něco podobného stalo,“ dodal ředitel pražské burzy.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme