V Jihomoravském kraji by ve volbách vyhrála ČSSD

Ve sněmovních volbách v Jihomoravském kraji by zvítězila ČSSD s 25 procenty. 6,5 procenta ztrácí druhá ODS. Vyplývá to z bleskového průzkumu SC&C a STEM pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební model

Volební model | Foto: SC&C

Třetí by v Jihomoravském kraji skončila TOP 09 s 13 procenty.

Hranici pěti procent by překročilo šest stran.

Následují komunisté s 12,5 procenty hlasů, Věci veřejné s 10% a KDU-ČSL s 9 procenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová o výsledku KDU-ČSL v Jihomoravském kraji

„U KDU-ČSL je to nadprůměrný výsledek, který je srovnatelný se zatím nejlepším ziskem ve Zlínském kraji, kde zhruba před měsícem, kdy jsme to šetřili, získalo KDU 10,5 procenta,“ dodává vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

V rámci Jihomoravského kraje nemají podle výzkumu téměř žádnou šanci na vstup do poslanecké sněmovny Strana zelených a SPO Zemanovci. Celá čtvrtina obyvatel Jihomoravského kraje vylučuje svou účast ve volbách do poslanecké sněmovny 2010. Přes 90 % občanů Jihomoravského kraje je přesvědčeno o volbě právě jejich konkrétní strany. Pouze 8 % občanů Jihomoravského kraje přesvědčeno není. Procentuální rozložení jednotlivých odpovědí je velmi podobné výsledkům v předešlém Ústeckém kraji. Nejčastějším důvodem účasti ve volbách je opět (z 47 %) prosté „chodím volit vždy“. Důvody k neúčasti jsou poměrně hodně vyrovnané až na tradičně poslední důvod – nemožnost zúčastnit se voleb.

Metodologie výzkumu

Cíle výzkumu: Volební model a stranické preference Jihomoravského kraje. Vliv lídrů politických stran na vztah respondenta k těmto stranám a názory na vybrané společenské problémy
Datum sběru: 7.5.- 8.5. 2010
Počet respondentů: 1377 (SC&C – 695; STEM – 682)
Metoda výzkumu: standardizované osobní rozhovory (face-to-face) provedené školenými tazateli agentur SC&C a STEM
Cílová skupina: občané Jihomoravského kraje, starší 18 let (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání respondenta a podle velikosti obce v rámci okresu)
Zpracování dat: dotazníky byly podrobeny logické kontrole a data byla analyzována prostřednictvím statistického softwaru SPSS.

Výsledky voleb v kraji v roce 2006

V roce 2006 získala v Jihomoravském kraji největší podporu ČSSD (32, 95%, 8 mandátů), následovaná ODS (30,95%, 8 mandátů). Třetí místo patřilo KSČM (13,74%, 3 mandáty). Čtvrtá se umístila KDU-ČSL (11,14%, 3 mandáty). Strana zelených (6,20%, 1 mandát) skončila na páté pozici. SNK Evropští demokraté (1,12%) na mandát nárok nezískali. Žádná další strana nepřesáhla 1 procento.

Václava Marešová, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme