Analytici čekají horší ekonomické výsledky firmy ČEZ

Energetická společnost ČEZ zveřejní hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí. Analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Novák očekává, že meziročně bude výkonnost společnosti ČEZ horší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Čistý zisk by podle mé projekce měl propadnout o deset procent a měl by dosáhnout 17,2 miliard korun. Hlavním výkonem meziročního snížení výkonnosti bude propad cen elektřiny, za který ČEZ prodal v prvním kvartále 2010, což sníží jeho marži z prodeje elektřiny,“ odhaduje Novák.

ČEZ měl za loňský rok čistý zisk na úrovni 51,9 miliardy korun. To je o miliardu méně, než očekával trh. V letošním roce pak vedení společnosti předpokládá celkový pokles výkonnosti, který by se měl promítnout do poklesu čistého zisku za celý rok na 46,7 miliardy korun.

Společnosti se v porovnání s očekáváním loni nedařilo zejména v posledním čtvrtletí, kdy se ziskem 7,8 miliardy korun zaostal za predikcemi analytiků o bezmála 1,5 miliardy.
I přes mírně vyšší očekávání se jedná o nejvyšší zisk ČEZ v dějinách a vůbec nejvyšší zisk tuzemské společnosti.

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme