Zájem lidí o výrobky Fair Trade v Česku roste

Česko se tento týden připojilo k mezinárodnímu týdnu Fair Trade. Lidé si tak mohou poslechnout například sérii besed, kde se bude o tomto ‚spravedlivém obchodu‘ debatovat nebo mohou ochutnat některý z výrobků či se podívat na výstavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomika Fair Trade klade důraz na sociální a ekologické souvislosti mezinárodního obchodu

Ekonomika Fair Trade klade důraz na sociální a ekologické souvislosti mezinárodního obchodu | Foto: Transfair Germany

Fair Trade je způsob obchodování s výrobky z rozvojových zemí, který dává producentům příležitost uživit se vlastní prací za důstojných pracovních a životních podmínek. „Fair Trade v západní Evropě funguje už několik desítek let,“ upozornil místopředseda asociace pro Fair Trade Tomáš Bílý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda asociace pro Fair Trade Tomáš Bílý ve Světě o deváté.

Nyní je do Fair Tradu zapojeno téměř jeden a půl milionu pěstitelů, zemědělců a řemeslníků v osmapadesáti zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Největší rozmach zažil Fair Trade v sedmdesátých a osmdesátých letech. Od té doby stále jeho obraty rostou. V České republice se první výrobky Fair Trade objevily v roce 1994.

„Jednalo se o pár řemeslných výrobků. Potravinové výrobky se objevují až od roku 2004,“ vysvětlil Bílý, proč jsou u nás obraty nižší než například v Německu nebo Francii.

Týden Fair Trade v 6 městech

„Obraty ale rostou a zájem české veřejnosti o Fair Trade se zvyšuje poměrně rychle,“ podotkl Bílý s tím, že první výrobky do Česka přivezla malá organizace vzniklá z církve. Po vstupu České republiky do EU začaly výrobky dovážet jak neziskové organizace, tak běžné obchodní firmy.

Většina výrobků se ale zatím nedováží přímo z rozvojových zemí, ale prostřednictvím tranzitních zemí v Evropské unii.

Ceny produktů Fair Trade jsou na českém trhu většinou dražší než jiné podobné výrobky. „V běžném obchodě máme velmi levné výrobky, u nichž bývá i nízká kvalita. Fair Trade takto nízkokvalitní zboží většinou nenabízí,“ dodal Bílý.

Týden Fair Trade probíhá v Praze, Brně, Zlíně, Olomouci, Plzni nebo v Liberci do soboty 15. května. Program naleznete na www.fairtrade.cz.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme