Pomazánkové máslo slaví navzdory EU 30. narozeniny

Před třiceti lety jsme si poprvé mohli na chléb namazat světový unikát - české pomazánkové máslo. Čtvrt století poté nám ale chuť pomazánkového másla trochu zhořkla na jazyku, když se název oblíbené české pochutiny znelíbil Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: prokaji.estranky.cz

České pomazánkové máslo má totiž méně tuku než v EU uznávané máslo. To musí mít podle evropských předpisů nejméně 39 procent mléčného tuku, české pomazánkové máslo má ale maximálně 34 procent. Přestože Evropská unie zakázala název používat už v roce 2007, výrobky s tímto přízviskem se na tuzemském trhu stále prodávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomazánkovém másle a dalších českých výrobcích, které bojovaly o své uznání v Evropské unii mluvil na Rádiu Česko europoslanec za KDU-ČSL Jan Březina.

Podle europoslance za KDU-ČSL Jana Březiny je zákaz pomazánkového másla neoprávněný: „V normě je odstavec, že označování výrobků jejichž přesná povaha vyplývá z tradičního používání, nebo pokud se označení používají pro popis charakteristického výrobku, tak tyto věci založené na tradici se mohou automaticky používat.“

Se stejným problémem se ale potýkají i jiné země Evropské unie. Výrobci, kteří si chtěli utvrdit oprávněnost svého názvu, si proto raději ještě zažádali o výjimku. Stejně postupovala i Česká republika, ale bohužel výjimku na pomazánkové máslo nedostala.

Podle Březiny jsme ale žádat nemuseli: „Podle našeho výkladu jsou výjimky automatické a není o ně potřeba žádat.

Alena Adamcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme