Na sochu Golema se vztahují autorská práva, rozhodl soud

Na sochu hliněného Golema se vztahují autorská práva. Rozhodl tak městský soud v Praze, který uložil Muzeu voskových figurín zaplatit padesát tisíc korun za vystavování věrné napodobeniny sochy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Golema

Socha Golema | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Žalobu podala už před pěti lety Dagmar Dományové, dědička po autorovi sochy, Jaroslavu Horejcovi. Napoprvé neuspěla. Dnes se jí soud sice zastal, pravděpodobně se ale proti rozsudku odvolá.

„Domnívám se, že přisouzených padesát tisíc a snížení žalovaného nároku není na místě. Doporučím klientce, aby se odvolala. Představovali jsme si dvojnásobek,“ řekl advokát Dományové Rudolf Leška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní líčení o práva na Golema sledoval redaktor Martin Drtina

Rozsudek tak zatím není pravomocný. Galerista a majitel muzea voskových figurín Zdeněk Kočík se ale proti rozsudku neodvolá. „Já se odvolávat nebudu. Pro mě to je epizoda. Jsme bohatá firma, takže jestli zaplatím padesát tisíc, nebudu to nijak zvlášť rozvádět,“ podotkl Kočík s tím, že jde navíc o starý spor, protože dnes už socha vystavená není.

Golemové zřejmě zmizí i se stánků se suvenýry, nebudou se moci objevit jako logo firem nebo maskoti restaurací, pokud si provozovatelé nevypořádají vztahy s dědičkou autorských práv.

U soudu už teď leží další dvě žaloby, se kterými se čekalo na vynesení dnešního rozsudku. Hliněný obr je podle něj zcela jasně chráněný autorským zákonem.

Martin Drtina, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme