Povolební manévry ve Velké Británii vrcholí

V Británii pokračují jednání liberálních demokratů s konzervativci a labouristy o koaliční dohodě. Ani jedna ze dvou hlavních britských stran nemá parlamentní většinu potřebnou k vytvoření vlastní vlády. Premiér oznámil, že do zářijové konference labouristické strany rezignuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Zdroj: ČTK

Rozhovory týmu liberálních demokratů s labouristickými vyjednavači začaly okamžitě po včerejším oznámení premiéra Gordona Browna, že hodlá odstoupit z funkce. Zároveň však pokračuje jednání liberálních demokratů s konzervativci. Tato situace dala podnět k ostrému rozdělení názorů jak v novinách, tak mezi politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebním vyjednávání ve Velké Británii mluvil v poledních Ozvěnách dne tamní spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Na příklad pravicový list Daily Mail označuje vůdce liberálních demokratů Nicka Clegga za Madam Fifi britské politiky a podobně se vyjádřil bývalý labouristický ministr vnitra David Blankett.

Na druhé straně umírněnější politici a komentátoři uznávají, že liberální demokraté momentálně skutečně drží v ruce trumfy hry o moc.

Shoda panuje v tom, že dnešní den je klíčový. "Nick Clegg dopoledne řekl, že je stejně netrpělivý jako novináři a ostatní lidé, a uznal, že dnešní den je klíčový, alezatím není známo kdy přesně bude jasno. Budeme si muset počkat,“ dodává britský spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Předsedové tří stran se sešli v parlamentu

„Čerstvé zprávy z Dolní sněmovny britského parlamentu hovoří o tom, že tam přes poledne byli předsedové všech tří hlavních stran. Podle zpravodajů však nebylo jasné, kdo s kým vlastně jedná a jestli vůbec,“ přiblížil aktuální situaci ve Světě o jedné na Rádiu Česko redaktor Petr Nosálek.

V každém případě se podle něj ale ví, že k jednomu stolu zasedli vyjednavači labouristů a liberálních demokratů. „Některé zprávy dokonce hovoří o tom, že ta jednání ztroskotala. Jisté vlivné osobnosti v labouristické straně totiž považují koalici s liberálními demokraty za nestabilní,“ dodal.

Liberální demokraté tvrdí, že chtějí uzavřít rozhovory už dnes. Ten spěch je podle Nosálka dán tím, že Británie v posledních desetiletích vždy znala jméno ministerského předsedy do několika hodin po volbách. Druhý den byla většinou už známa sestava nové či staronové vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská povolební vyjednávání shrnul ve Světě o druhé na Rádiu Česko redaktor Petr Nosálek.

„Především si to ale žádá finanční situace, protože ekonomika potřebuje stabilní politiku a jakékoli protahování politickou situaci destabilizuje,“ dodal.

Připomněl, že naposledy k podobnému protahování došlo v roce 1974, kdy konzervativní vítěz voleb se 4 dny pokoušel sestavit koaliční vládu s liberálními demokraty.

„Ale nakonec pokusů zanechal a přenechal toto právo labouristům. Ti však vládli jen několik měsíců. Během nich si v menšinové vládě získali takovou podporu, že v říjnu byli schopni vypsat nové vlády a potom získat absolutní většinu,“ uvedl.

Čeká Británii další kolo voleb?

Spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Ivan Kytka dodává, že jednou z možností, která by vyřešila současnou patovou situaci, je opakování voleb: „ Pod povrchem jednání začíná prosakovat také názor, že Británii by prospěly rychlé, předčasné volby, ve kterých by voliči volili na základě politických manévrů, které se teď odehrávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Současnou situaci ve Velké Británii a povolební jednání okomentoval na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném Království Ivan Kytka.

„Podle mého odhadu současná jednání nahrávají spíše konzervativní straně. Oni prohráli volby o pouhých 16 tisíc hlasů. Není tedy vyloučeno, že koncem května nebo v příštích měsících se dočkáme v Británii druhého kola parlamentních voleb,“ dodává spolupracovník Českého rozhlasu.

Milan Kocourek, Martina Mašková, Ivan Kytka, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme