Číňané bojují proti likvidaci svých domovů s pomocí internetu

Internet se v Číně stává mocnou a často poslední zbraní proti bezpráví. Násilné vystěhovávání lidí je jednou z hlavních příčin sociální nestability a střetů vesničanů s policií. Práva se většinou nedovolají, proto nyní volí novou taktiku a vše zveřejňují právě na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velký čínský kanál

Velký čínský kanál | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Kwz

Měřeno čísly, každoročně dochází v Číně k desetitisícům takzvaných masových protestů a nejvíce právě kvůli zabírání půdy a vyhánění z domovů. Jde o odvrácenou stranu ekonomického růstu země, kde nejsou dodržovány zákony a zájmy developerů a bohatých obchodníků, často krytých místními úřady, mají navrch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji Číňanů za svá práva pomocí internetu mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš.

Zabírána je i zemědělská půda farmářů, na které posléze rostou nová obchodní centra či rezidenční čtvrti.

Jedním z nejznámějších případů posledních let, který se zároveň stal jakýmsi symbolem odporu, byl osud devadesátileté ženy z jihovýchodní provincie Če-ťiang, která se vystěhování bránila od roku 2004, z domku odmítla odejít a hrozila odpálením podomácku vyrobené bomby. Spory nakonec vyvrcholily střetem dvaceti tisíc lidí s pořádkovými jednotkami, o kterých informovala i domácí média.

Kompenzace pro Číňany, kteří musejí opustit své domovy, jsou většinou velmi nízké, nezřídka žádné. Určitě ale neodpovídají tržní hodnotě daného pozemku. Týká se to i výstavby areálu Světové výstavy EXPO v Šanghaji, kde na osmnáct tisíc rodin muselo opustit své domovy a zatím se marně domáhají patřičné náhrady. Ostatně to samé se dělo i v Pekingu před konáním olympijských her.

Výjimkou však není, že obyvatelé likvidovaných částí obcí nedostanou nic, v takovémto případě používají developeři stejné taktiky, kdy si najmou skupinu mužů k zastrašování i násilným útokům vůči majitelům domků nebo polí, a ti nakonec ve strachu o holý život odejdou. A dovolání nikde nemají.

Úřady se bojí zveřejnění

Proto se mnozí Číňané rozhodli využít sílu internetu k ochraně svých práv a funguje to velmi dobře, poslední případ z hlavního města Pekingu je toho důkazem.

Na jednom z předměstí metropole, ve vesnici Tcha-jing, nyní vrcholí boj mezi obyvateli a úřady. Ty se je oficiálně snaží vystěhovat proto, že na tomto místě, u 5. městského okruhu má vyrůst takzvaný zelený pruh zlepšující životní prostředí v dané oblasti. Jde však opět o zástěrku, ve skutečnosti tam developeři chtějí vybudovat luxusní rezidenční čtvrť.

Vesničanům proto pomohla jedna ze známých bloggerek, která nafotila zasahující demoliční četu i policisty a vše umístila na internet, snímky pak převzal proslulý pekingský umělec a ochránce lidských práv Aj Wej-wej, díky němuž se o tom může dozvědět celý svět. A toho se pochopitelně čínské úřady bojí.

Jde tedy o osobní statečnost daných lidí, rychle se totiž dostanou do hledáčku oficiálních míst a za zveřejněnou pravdu končí i na policejní stanici a někteří i na lavici obžalovaných, třeba za podněcování k nepokojům. Internet je určitě mocná zbraň, i proto je v Číně tak kontrolován a cenzurován.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme