Rychle nabraná kila vypovídají o sklonu k cukrovce

11. květen 2010

Pokud během Vánoc, dovolené nebo jiného kratšího „období hojnosti“ rychle přiberete na váze, může to být známka vašeho sklonu k rozvoji cukrovky II. typu.

O tom, že příbuzní pacientů s cukrovkou II. typu jsou náchylnější k rozvoji onemocnění, lékaři vědí už dlouho. Vědci z australského Garvanova institutu sledovali, jak se metabolismus těchto lidí liší od jiných lidí. Během 28 dní, které měly napodobit přejídání kolem Vánoc, vědci nechali účastníky své studie jíst o 1250 kalorií více než činila jejich energetická spotřeba. Nadbytečné kalorie lidé konzumovali v podobě sladkých tyčinek, čokolád a dezertů. V průběhu této – pro pokusné dobrovolníky bezesporu příjemné – studie vědci pravidelně zaznamenávali tělesnou hmotnost, procento tuku a hladinu inzulínu v krvi.

Výsledky ukázaly, že lidé, v jejichž rodině se někdy vyskytla cukrovka a kteří jsou tudíž k rozvoji onemocnění geneticky predisponovaní, přibrali o jeden kilogram víc (3,4 kg místo 2,2 kg), než lidé, jejichž rodina cukrovkou netrpí. Jinak zcela zdraví lidé náchylní k cukrovce také měli už po třech dnech přejídání zvýšenou hladinu inzulínu v krvi. Studie tak ukázala, jak rychle může tělo u vnímavých lidí zareagovat na přejídání a vědci proto osoby z rodin s cukrovkou II. typu nabádají ke zvýšené opatrnosti.

Vědci také lidem z obou skupin pomohli shodit kilogramy, které během studie nabrali. Obě skupiny lidí přitom byly stejně úspěšné, ale zajímavé je, že největší úbytky váhy zaznamenali právě lidé predisponovaní k cukrovce.

Zdroj: Research Australia, Diabetologia

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.