Velmi ostrá videokamera

11. květen 2010

Speciální kamera složená z pole malých videokamer umí zaostřit na objekty, které jsou daleko i blízko. Každý bod obrazu zůstává ostrý.

Pokud fotíte a natáčíte, je vám jasné, že není možné zaostřit optiku na blízké i vzdálené objekty zároveň. Je to důsledek vlastností optických zobrazovacích systémů. Teď už to ale tak docela neplatí. Tým z univerzity v kanadském Torontu totiž vyvinul kamerový systém Omni-focus, který pomocí elektroniky a softwaru umožňuje v reálném čase zostři na blízké i vzdálené objekty zároveň.

Rozostřenost části obrazu a změny v hloubce ostrosti patří k oblíbené filmařské technice. Pro realistické dokumentární záběry je to ale naopak spíš rušivé. Profesor Keigo Iizuka vyvinul speciální kamery, jejichž obraz je ostrý pro všechny objekty v zorném poli. Tento systém umožňuje nejen ostřit v reálném čase, ale dosahuje i vysokého rozlišení.

Podstatou systému je metoda tzv. mapování vzdálenosti. Toto mapování kamera provádí na základě fyzikálních zákonitostí - intenzita bodového zdroje světla totiž ubývá s druhou mocninou vzdálenosti. Tato změna umožňuje ke každému osvětlenému bodu zorného pole propočítat jeho skutečnou vzdálenost a zaostřit individuálně na něj. Pokud se využije dvou různých a různě umístěných bodových zdrojů světla, lze vzdálenost vypočítat ke každému objektu dokonce bez ohledu na to, jakou má texturu.

Kamera Omni-focus je sestavena z celého pole malých videokamer, které jsou zaostřeny každá na jinou vzdálenost, a přístroje, který provádí zmíněné mapování vzdáleností. Ten počítá vzdálenosti pro každý bod zorného pole. Obslužný software pak ke každému pixelu přidá videovýstup z odpovídající videokamery a výsledkem je záběr, kde je každý obrazový bod ideálně zaostřen. Výhodou systému je i to, že se v něm nepohybují žádné opticko-mechanické části, jako při klasickém ostření.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.