Pozemská civilizace nanečisto

12. květen 2010

Počítačový simulátor by měl v budoucnu odhadnout rizika, která hrozí lidstvu na planetě Zemi. Grandiózní projekt má být spuštěn v roce 2022 a jeho navrhovaný rozpočet je 1,3 miliardy dolarů.

Lidé sbírají kvanta informací o planetě Zemi a zároveň prudce vzrůstá výpočetní výkon našich počítačů. A vědci ve Švýcarském federálním technologickém institutu v Curychu se rozhodli, že z těchto dat vytvoří globální model naší civilizace a planety Země. Pak bychom mohli simulovat a předpovídat, co se s naší civilizací může v blízké budoucnosti stát.

Tento softwarový projekt se jmenuje "Living Earth Simulator" a jeho hlavním propagátorem je Dirk Helbing ze zmíněného curyšského institutu. Jde samozřejmě o dlouhodobý projekt. V první fázi se má zaměřit na dynamiku dat z oblastí ekonomie, dopravy, ekologie a zdraví. Mezi jeho zdroje dat bude pravděpodobně časem patřit i souběžně vznikající globální monitorovací systém s názvem Planetary skin, který vyvíjí NASA. Tento projekt není prvním svého druhu, různé superpočítače a výpočetní gridy se už dlouho zabývají např. simulováním vývoje finančních trhů nebo vývojem klimatu. Navrhovaný model má ale všechny dosavadní překonat. Ve své čistě geografické podobě má mimo jiné být dokonalejší než všechny dnes často používaný modelu Google Earth či její vyspělejší varianta Liquid Galaxy.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/atV2foTBbyE&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/atV2foTBbyE&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Dirk Helbing vychází při rozvoji svého nápadu z dosavadních techno-socio-ekonomických prací a koncepcí, ale možná trochu i ze sci-fi. Podobné představy rozvíjel totiž už Isaac Asimov ve svém literárním cyklu "Nadace" - v jeho rámci popisoval novou syntetickou vědu s názvem psychohistorie, která se zabývala klíčovými aspekty budoucího vývoje lidstva.

Projekt "Living Earth Simulator" má být spuštěn k roku 2022 a jeho navrhovaný finanční rozpočet je 1,3 miliardy dolarů, projekt bude financován z veřejných zdrojů. Měl by také veřejnosti sloužit, což bude v době globalizovaného propojeného světa neocenitelné. A časopis MIT Technology ještě přidává poznámku: otevřenost systému veřejnosti je lepší varianta, než kdyby podobný model měl sloužil nějaké jedné "vyvolené" megakorporaci nebo armádě.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.