Ukrajinská opozice slábne. Námluvy s Ruskem pokračují

Kyjev opět zažil protivládní demonstrace. Do boje znovu vytáhla šéfka opozice a bývalá premiérka Julia Tymošenková. Té se hlavně nelíbí namlouvání s Ruskem, do nehož se pustil nedávno zvolený prezident Viktor Janukovyč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julija Tymošenková se svými příznivci

Julija Tymošenková se svými příznivci | Zdroj: ČTK

„Když to velmi zjednoduším, tak demonstrace se konala kvůli strachu z vlivu Ruska na Ukrajinu. Bývalá premiérka Julia Tymošenková v čele opozičního hnutí protestuje proti nedávnému prodloužení smlouvy s Ruskem ohledně pronájmu námořní základny na Krymu, dále také straší, že prezident Janukovyč chce Moskvě předat kontrolu nad energetikou,“ popisoval zpravodaj na Ukrajině Petr Vavrouška.

„To všechno se děje pár dnů před setkáním právě ukrajinského prezidenta s ruským prezidentem Medveděvem v Kyjevě. Na této schůzce se má mluvit o další strategické spoluprácí obou zemí,“ dodal zpravodaj Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vavrouska.mp3

Sbližování Kyjeva s Ruskem je tedy trnem oku ukrajinské opozici. Nabízí se tedy otázka, jak těsná spolupráce obou zemí nakonec bude. O čem všem budou oba prezidenti jednat se v hrubém nástřelu opozice dozví ve středu.

Marná snaha opozice

„Potvrzují se předpoklady, že prezident Janukovyč má daleko blíž k Rusku než Západu. Problémem je, že opozice s tím nic moc dělat nemůže. Tymošenková by sice ráda v zemi prosadila předčasné volby, ale to je spíše utopie než realita. Opozice by totiž zřejmě v případných volbách neobhájila ani současný počet poslanců, navíc jsme se dozvěděli, že několik jejich kolegů přeběhlo na stranu Viktora Janukovyče,“ dodal Petr Vavrouška.

Protesty před ukrajinským parlamentem také ukázaly, v jakém stavu je místní společnost. Většina obyvatel už je k politickým šarvátkám zcela apatická, což dokazuje i skutečnost, že oproti předpokládaným sta tisícům demonstrujících, se do ulic vydalo jen něco kolem tří tisícovek Ukrajinců.

„Je to určitě signál o síle dnešní opozice. Tymošenková dál své spoluobčany burcuje, ať přijdou vyjádřit svůj nesouhlas se směřováním ukrajinské politicky, jestli se ovšem v příštích dnech a hlavně během návštěvy ruského prezidenta počet demonstrujících zvýší, to teprve uvidíme,“ uzavřel zpravodaj na Ukrajině Petr Vavrouška.

Petr Vavrouška, Daniela Pavlíčková, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme