Francouzský parlament udělal první krok k zákazu nošení burek

Francouzské národní shromáždění přijalo rezoluci, která zakazuje nošení muslimského oděvu zahalujícího tvář, takzvaných burek. Je to první krok k tomu, aby toto opatření mělo faktickou podporu v zákoně. Při projednávání byla v budově shromáždění posílena bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniele už prý v nikábu ani není horko

Daniele už prý v nikábu ani není horko | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Francouzský parlament projednal zákaz nošení islámských oděvů zahalujících na veřejnosti obličej. Přijal k tomu rezoluci, podle které takovýto oděv odporuje tradičním hodnotám francouzské republiky.

V dokumentu se píše, že žádná osoba nemůže nosit oděv zakrývající tvář pod pokutou 150 eur. Dnešní usnesení je nezávazné, ale podle pozorovatelů je to první krok k tomu, aby se přijal zákon, který prosazuje prezident Nicolas Sarkozy a vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský parlament jednal o zákazu nošení oděvů zahalujících obličej. Podrobnosti přiblížil v Ozvěnách dne pařížský zpravodaj ČRo Jan Pokorný.

„Ze schváleného textu vyplývá, že v létě pravděpodobně spatří světlo světa zákon zakazující nošení plného závoje na všech veřejných místech, tedy i na ulici,“ uvedl v Ozvěnách dne pařížský zpravodaj ČRo Jan Pokorný.

Podle něj má zákon podporu i u francouzské veřejnosti. Dodal, že proti takovému legislativnímu zásahu se ale vyslovila Francouzská státní rada

„Je to poradní orgán, který má postavení nejvyšší administrativní instance. Podle jejích členů by byla podobná norma snadno napadnutelná a obtížně by se prosazovala v praxi. Podle některých odborníků navíc prý odporuje francouzské ústavě a Chartě lidských práv EU,“ dodal zpravodaj.

Pokud norma bude schválena, stane se Francie po Belgii druhou evropskou zemí, kde bude platit zákaz nošení muslimských závojů ve všech veřejných prostorách.

Jan Pokorný, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme