Hejtmani chtějí zveřejnit výsledky studentských voleb

Hejtmani se v úterý rozhodli, že vyzvou společnost Člověk v tísni ke zveřejnění výsledků nedávných studentských voleb. Kraje tak učinily v písemném prohlášení, ve kterém se ztotožňují s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, jenž ke stejnému kroku vyzval už 6. května. Člověk v tísni se k celé situaci zatím nevyjádřil. Společnost původně chtěla výsledky voleb nanečisto zveřejnit okamžitě po jejich konci, poté se však s hejtmany dohodla na posunutí termínu až po skončení řádných voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentské volby 2010

Studentské volby 2010 | Foto: Petr Kořínek

Studentské volby, které jsou v zavedených demokraciích zcela běžnou věcí, letos v Česku obklopuje spousta emocí. I přes dohodu hejtmanů s Člověkem v tísni totiž některé střední školy začaly výsledky studentských voleb zveřejňovat. Ve všech dosud známých případech zvítězila pravice.

Přehrát

00:00 / 00:00

hasek.mp3

„My jsme se báli, aby celý projekt nebyl zpolitizován, protože jeho původní charakter byl ryze vzdělávací. Ve chvíli, kdy Člověk v tísní není schopen garantovat naši dohodu a nemá celou situaci pod kontrolou, je logické, aby výsledky byly zveřejněny všechny a ne jen jejich část,“ konstatoval předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek.

„Člověk v tísni akceptoval zveřejnění výsledků až po volbách, kraje ani hejtmani neměli a ani nechtěli žádný dohled nad průběhem studentských voleb. My samozřejmě nemůžeme této společnosti nic nařizovat, proto jen Člověka v tísni zdvořile prosíme.Obecně můžu říci, že myšlenka celého projektu je dobrá, jen musí být pro příště lépe zorganizována,“ dodal Hašek.

Zbytečný mediální kolotoč

Jako první zveřejnil výsledky studentských voleb učitel z gymnázia Brno Jan Pulkrábek. Ten ukázal také zdrojová data bez jakéhokoli přepočítávání, jak o tom uvažoval Člověk v tísni.

„Výzvu hejtmanů jen vítám. Osobně si ale myslím, že zbytečná politizace celého projektu padá na jejich hlavu. Kdyby do průběhu voleb nezasahovali, tak by se výsledky objevily v tom původně určeném termínu před dvěma týdny, poměrně rychle by také podle mě zapadly a ten mediální kolotoč se vůbec konat nemusel," řekl Jan Pulkrábek.

„Musím také říct, že z mé strany nešlo o útok proti žádné politické straně, chtěl jsem jen studentům ukázat, že jejich hlas má smysl. To se dohodou mezi hejtmany a Člověkem v tísni vytratilo,“ uzavřel učitel z Brna.

Jan Cigánik, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme