Šéf konzervativců Cameron je novým britským premiérem

Britská královna dnes jmenovala novým premiérem předáka konzervativců Davida Camerona. Ve funkci nahradil labouristu Gordona Browna, který večer rezignoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šéf konzervativců David Cameron

šéf konzervativců David Cameron | Foto: AFP

Konzervativci se tak v Británii vrací do vlády po 13 letech. Budou vládnout s podporou liberálních demokratů. Podrobnosti vládní dohody s liberály zatím strany neoznámily.

Gordon Brown svou rezignaci na funkci ministerského předsedy oznámil večer před sídlem britských premiérů na Downing Street v Londýně.

“Příštímu premiérovi přeji vše dobré ve chvílích těžkých rozhodnutí. Moje rezignace na post lídra labouristů je platná od tohoto okamžiku a v této souvislosti bych chtěl poděkovat všem svým kolegům, ministrům a členům parlamentu,“ uvedl Brown v emotivním projevu.

Vzápětí odjel z Downing Street do Buckinghamského paláce, kde svou demisi oficiálně nabídl královně Alžbětě II. Ta ji přijala a novým premiérem na Brownovo doporučení jmenovala šéfa konzervativců Davida Camerona.

Brownova rezignace následuje po neúspěchu vládních labouristů ve volbách minulý týden a po nezdaru koaličních jednání s liberálními demokraty. Brown již v pondělí oznámil, že odstoupí z čela Labouristické strany. Podle britských médií se chystá rovněž vzdát svého poslaneckého mandátu a odejít z politiky.

Martin Hromádka, Jana Vrubelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme