EK chce více koordinovat hospodářství členů Unie

Ekonomiky jednotlivých členů Evropské unie by se měly více koordinovat. S návrhy jak na to, dnes přijde Evropská komise. Větší sladění hospodářských politik členských zemí Unie by mělo předcházet podobným situacím jakou je řecká dluhová krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Pavel Novák

Evropa naléhavě potřebuje posílit koordinaci hospodářských politika a rozpočtový dohled. To je podle eurokomisaře pro měnové a hospodářské záležitosti Oliho Rehna jedno z největších poučení z řecké krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrzích Evropské komise na větší koordinaci jednotlivých evropských ekonomik mluvil na Rádiu Česko expert na mezinárodní politiku a ekonomiku

Evropská komise proto představí návrhy na zpřísnění dodržování Paktu stability, respektive pravidel fungování eurozóny a na větší koordinaci ekonomik. Zatím nejde o legislativní návrh, ale jen o takzvanou komunikaci, tedy o soubor opatření, z nichž si většinou členské státy Unie vyberou a teprve pak je Komise dopracuje.

Stále větší záplaty

List Financial Times včera Unii chválil, že konečně přestala být ve vleku událostí, podle jeho komentátora si ale sedmadvacítka jen koupila oddechový čas a měla by se odhodlat k zásadním, strukturálním reformám.

„Zásadní strukturální reformy se netýkají toho, že jednou bude existovat cosi jako společné ministerstvo financí nebo hospodářství pro Evropskou unii. To je podle mého názoru zcela vyloučené. Zásadní změny by se měly týkat toho, že bude konečně odstraněna vrozená vada eurozóny, tedy to, že v ní jsou státy, které do ní ekonomicky nepatří. Tuto vadu se evropské státy snažily nejdříve zamlčovat, nyní ji záplatují. Díry ale budou stále větší,“ varuje expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.

Větší diskusi jistě vyvolá další návrh, který bude obhajovat eurokomisař Olli Rehn. A sice změny rozpočtových pravidel. Brusel navrhuje předběžně schvalovat národní rozpočty na úrovni eurozóny. Země eurozóny by měly předem vědět, jak chtějí její členové hospodařit. S rozpočty by proto před jejich přijetím v národních parlamentech měla vyslovit souhlas celá euroskupina.

„Já se ptám, Odkud bere Olli Rehn představu, že v Bruselu nejlépe vědí, jak má ekonomika fungovat. Dalším problémem je národní suverenity, kterou s státy nenechají vzít. Jde tedy o boj o moc mezi Evropskou komisí a jednotlivými státy,“ říká Robejšek a dodává:

„Lidem pořád straší v hlavě myšlenka, že je možné cosi jako Spojené státy evropské. Chybně se začalo ekonomikou, ačkoliv politická zralost k tomu nebyla, ačkoliv je nutná. Je třeba si říci, zda jsou jednotlivé národy ochotny akceptovat to, že ti pilnější a výkonnější budou platit na ty, co nejsou tak výkonní a pilní.“

Pavel Novák, Martin Křížek, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme