Obžalovaní v kauze Vítkova shazují vinu jeden na druhého

Výslechem nejmladšího z obžalovaných měla dnes u Krajského soudu v Ostravě pokračovat kauza Vítkov. Nejmladší z obžalovaných, Václav Cojocaru, ale překvapivě odmítl vypovídat. V první den procesu přitom začal popisovat svou roli při žhářském útoku na dům romské rodiny. Dnes měl soud výslech dokončit. Cojocaru už ale mluvit nechtěl. Dva z obžalovaných před soudem přiznali, že jsou příznivci zrušené Dělnické strany. Soud byl po dvou hodinách odročen na zítřek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný Václav Cojocaru u soudu v Ostravě

Obžalovaný Václav Cojocaru u soudu v Ostravě | Zdroj: ČTK

Státní zástupkyně poslala na lavici obžalovaných čtyři mladíky, kteří loni v dubnu hodili zápalné lahve do domku rómské rodiny ve Vítkově. Kromě Cojacaru jde o Jaromíra Lukeše, Iva Müllera a Davida Vaculíka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události druhého dne soudního přelíčení v Ostravě shrnuje Silvie Mikulcová.

Obžalovaní odmítají rasový podtext činu. V první den procesu Cojocaru prozradil, že společně s dalšími disponovali autem plným lahví s benzínem. Uvedl, že měl tušení, že budou ‘něco zkoušet‘, ale netušil, že v domku bydlí lidé.

„Mohlo jít o hloupou klukovinu. S nějakou ideologií jsem čin nespojoval,“ řekl včera obžalovaný, který se rovněž snažil soud přesvědčit, že jeho láhev možná nikomu neublížila. Údajně se rozbila o omítku nad oknem.

„Láhev jsem odhodil, ale nemířil jsem na konkrétní cíl. Moje láhev praštila do okna. Viděl jsem zář láhve hozené Vaculíkem, poté jsem cítil žár z mojí láhve,“ vypověděl Cojocaru.

Zmocněnec popálené Natálky Pavel Uhl ale tvrdí, že ve spise je dostatek důkazů, které tezi o prázdném domě vyvrací.

„Je nepochybné, že pachatelé věděli, že v domě bydlí romská rodina a že dům je obydlený,“ uvedl Uhl.

Vypovídat opakovaně odmítl i údajný hlavní organizátor celé skupiny Jaromír Lukeš. Přísedící v trestním senátu proto četl jeho odpovědi, které uvedl v policejním protokolu na začátku vyšetřování. V nich tvrdí, že nápad s házením zápalných lahví nebyl jeho. Společně s Müllerem přiznal, že je příznivcem zrušené Dělnické strany a zúčastnil se jejích mítinků.

Soudní přelíčení bylo klidnější než v první den procesu. Zájem veřejnosti byl ale i tak velký. V publiku byli i zástupci Unie Olašských Romů.

Proces ale nečekaně přerušily spory mezi soudcem a obhájci. Těm se nelíbí, jakým způsobem soudce proces vede. Již včera se ohradili proti rozhodnutí předsedy senátu přerušit výslech jednoho z obžalovaných, Václava Cojocaru. Nedostalo se totiž na otázky samotných advokátů.Obhájci nyní chtějí, aby se vždy jeden jednací den věnoval jednomu obžalovanému.

Předseda soudního senátu reagoval s tím, že obžalovaní se mohou kdykoliv rozhodnout vypovídat. Mluvčí soudu pak dodal, že stanovený postup je v souladu s trestním řádem.

Příští týden bude soudce vyslýchat oběti žhářského útoku.

Za pokus o rasově motivovanou vraždu obžalovaným hrozí až výjimečný trest či doživotí. Při útoku vloni 19. dubna utrpěla nejvážnější zranění tehdy ani ne dvouletá Natálka. S následky popálenin se bude potýkat celý život.

Andrea Brtníková, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme